Linkovi

Botoxland (26/6/02) - 2002-06-27


Opće je poznata činjenica da američka kultura pridaje ogromnu važnost mladosti … ili, barem, ako netko više baš i nije mlad, da se ponaša i izgleda kao da je mlad. Godišnje se milijuni dolara troše na stotine raznih verzija dijeta, zdravu hranu, pa i na plastičnu kirurgiju, a sve sa željom da se kazaljke biološkog sata pomaknu unatrag.

Posljednjih par mjeseci, Amerikance je u tom smislu obuzela nova strast - botoks! Oblik toksina botulizma, botoks je lijek koji, ubrizgan pod kožu, privremeno uklanja bore. Otkako je u travnju Ministarstvo za kontrolu lijekova odobrilo uporabu botoksa, juriš Amerikanki, - pa i Amerikanaca! -, u salone ljepote postao je tako masovan da se u nekim drugim zemljama Sjedinjenim Državama već naziva "botoks-land".

Kada je toksin botulizma prvi puta proizvela američka vojska, sredinom prošlog stoljeća, on je bio biološko oružje ogromne snage - jedna kap smrtonosnog toksin kroz vodoopskrbu je mogla ubiti desetak tisuća ljudi. Mnogo godina kasnije, botoks, - sterilni, pročišćeni oblik toksina -, počeo se koristiti u liječenju čitavog niza zdravstvenih problema, ponajviše kod mišičnih grčeva i tikova, privremenim paraliziranjem mimičnih mišića.

Liječnici su, međutim, ustanovili da su pacijenti bili više nego zadovoljni rezultatima liječenja - ne samo da su se riješili tikova na licu, nego su i izgledali neobično osvježeni, kao da su se pomladili. Ostalo je, - kako se to kaže -, povijest!

U američkim kozmetičkim salonima, botoks se koristi već oko četiri godine, ali prava eksplozija zanimanja za tu proceduru nastala je tek kada je botoks dobio odobrenje od Ministarstva za kontrolu lijekova. Većina zainteresiranih je ipak pričekala s pomlađivanjem dok procedura nije bila zvanično proglašena sigurnom.

Sam tretman vrlo je brz i rezultate pokazuje odmah. Nakon pet do deset minuta, pogled u ogledalo potvrđuje da više nema bora na čelu i oko ustiju, a i mrežica oko očiju je nekud nestala. U tom trenutku, doduše, iz novčanika nestaje i između 300 i petsto dolara, koliko prosječno košta jedan tretman. S obzirom da se magija nestanka bora istroši za jedno četiri do pet mjeseci, većina zainteresiranih ponavlja tretmane svakih tri, četiri mjeseca.

Za sada, botoks nije rezultirao nikakvim neželjenim posljedicama, točnije, nitko još nije obolio od botulizma. Posljedice se, međutim, vide u pojačanim raspravama o, - prvo! -, kulturnom imperativu mladosti, - koji se provlači kao element konkurentnosti na tržištu radne snage -, te, - drugo! -, značenju djelomičnog ili potpunog gubitka mimike lica. Kako je u članku, naslovljenom "Bijesna na botoks i sposobna to i pokazati izrazom lica", napisala novinarka lista Boston Globe Ellen Goodman: "Mislim da je to trgovina s Mefistom - dobiješ mladost, ali gubiš sposobnost pokazivanja svojih emocija! A, zašto? Zato da bi te drugi gledali s odobravanjem ili divljenjem!"

XS
SM
MD
LG