Linkovi

Summit G-8 u znaku borbe protiv terorizma (26/6/02) - 2002-06-26


Ovogodišnji summit će, kako se očekuje, biti mnogo drugačiji od prošloga, koji se održao u Italiji, i kojeg su obilježili masovni anti-globalizacijski prosvjedi, puni nasilja. Kanadska je vlada namjerno izabrala udaljenu lokaciju, u sred planinskog lanca Stjenjak – kako bi izbjegla da prosvjedi dominiraju summitom. Uz to, državne su delegacije smanjene, a i sam skup će trajati znatno kraće, tek nekih tridesetak sati.

James Steinberg, vanjskopolitički stručnjak koji radi na Institutu Brookings, ovdje u Washingtonu, kaže da će središnja tema summita vjerojatno biti rat protiv terorizma. Predsjednik Bush će naime zatražiti snažnu podršku saveznika u iskorjenjivanju globalnog terorizma.

"Ovo mora biti summit koji će, kada je u pitanju predsjednik Bush, imati snažan element sloge. On ne može dopustiti da oko tog pitanja bude velikih razlika. Summit mora pokazati da se zajedničkom izazovu, terorizmu, suprostavljaju svi saveznici Amerike."

Gospodin Bush će uz to zatražiti podršku za američke napore da se s vlasti u Iraku ukloni Saddam Husein – tvrdi James Steinberg. Iako većina saveznika iz skupine G-8 podržava rat protiv globalnog terorizma, neki od saveznika neslužbeno zamjeraju Washingtonu izvjesni – kako se navodi - unilateralizam, sklonost da se određenim vanjskopolitičkim pitanjima pristupa samostalno, bez konzultiranja s njima.

Brainerd: Saveznike iritiraju protekcionističke mjere u vanjskoj trgovini

Lael Brainerd, savjetnica bivšeg predsjednika Billa Clintona za ekonomska pitanja, smatra da američke saveznike posebno iritiraju protekcionističke mjere u vanjskoj trgovini – kao što su uvođenje carinskih pristojbi na uvozni čelik, te ogromne subvencije za američke farmere:

"Carine na uvozni čelnik su vladu predsjednika Busha stavile u koliziju s Europskom unijom i Japanom. Subvencije za američku poljoprivredu ovu su valdu stavile u sukob s mnogim zemljama u razvoju, s kojima smo inače do sada dobro surađivali, kako bi uspio sljedeći krug pregovora o liberalizaciji globalne trgovine."

Steinberg: Na budućim summitima i Kina

Za kanadskog domaćina, premijera Jeana Chretiana, središnje pitanje summita je pomoć Africi. Gene Sperling je također bio savjetnik u administraciji bivšeg predsjednika Clintona, a danas se bavi pitanjima obrazovne reforme u afričkim zemljama. On kaže da je veliko pitanje hoće li čelnici skupine G-8 izdvojiti dovoljna sredstava za Afriku:

"Svaka od država sudionica izrazila je želju da pomogne razvoju Afrike, pogotovo tamošnjim školskim sustavima. Međutim, pitanje je hoće li se o tome jasno progovoriti baš na ovom summitu, kao što se recimo prije tri godine, u Kelnu govorilo, i djelovalo, u vezi problema zaduženosti zemalja Trećeg svijeta."

Kanada je na summit čelnika najbogatijih zemalja svijeta i Rusije pozvala i neke afričke državnike. Lael Brainerd smatra da je to vrlo dobra ideja jer, je – kako kaže – “Afrika najmanje profitirala od globalizacijskih trendova.” Kada su u pitanju gosti summita - James Steiberg smatra da bi zapadni čelnici, uz Rusiju, također u svoje godišnje summite trebali uključiti i Kinu.

Za razliku od prošlih summita, summit u Kanadi neće biti okončan zajedničkom deklaracijom, već jedino sažetkom tema o kojima se raspravljalo.

XS
SM
MD
LG