Linkovi

Stranci u američkim oružanim snagama (25/6/02) - 2002-06-25


Premda se o tome puno ne piše niti se raspravlja u široj javnosti, u američkim oružanim snagama trenutno služi više tisuća stranaca. Može li to dovesti do infiltracije terorista koji bi eventualno mogli doći u posjed suvremenih oružja ili povjerljivih obavještajnih podataka?

Prema podacima iz Pentagona prošle je godine gotovo osam tisuća stranaca prisegnulo na službu u američkim oružanim snagama – što predstavlja četiri posto od svih koji su se prošle godine priključili američkoj vojsci. Dužnosnici Ministarstva obrane odbacuju navode da bi to moglo predstavljati bilo kakvu prijetnju sigurnosti nacije. Glasnogovornik američke kopnene vojske, pukovnik Ryan Yantis, kaže nam da je, iako je to teoretski moguće, teško zamislivo da bi se neki član al-Qaide ili neke druge terorističke organizacije mogao ubaciti u oružane snage. "Sve je moguće. Međutim, smatramo da već godinama poduzimamo odgovarajuće i prokušane mjere predostrožnosti kako bismo smanjili takav rizik."

O kojim mjerama je riječ? Pukovnik Yantis kaže da svi strani državljani koji se prijave za službu u oružanim snagama moraju imati stalnu dozvolu boravka u Sjedinjenim Državama. Uz to, tu je i proces provjere koji uključuje detaljne razgovore i provjeru prošlosti dotičnog kandidata. Samo kopnene snage imaju nešto preko šest tisuća ne-Amerikanaca u svojim redovima. Pukovnik Yantis kaže da postoje višestruki razlozi zašto se ti ljudi žele priključiti američkim oružanim snagama: tu spada osjećaj patriotizma prema njihovoj novoj ili budućoj zemlji, želja da usvoje nova znanja i vještine ili pak kao dio puta ka stjecanju američkog državljanstva.

Kad se stranci priključe američkim oružanim snagama, oni nisu izolirani u odvojenim postrojbama već integrirani u sastav kopnene vojske. Pa ipak, strancima nije dopušteno obavljanje povjerljivih zadataka za koje treba imati posebne sigurnosne ovlasti. To traje tako dugo dok ne steknu američko državljanstvo.

U Pentagonu kažu da isto važi i za ostale rodove oružanih snaga. To znači da se stranci ne mogu prijaviti u većinu tehničkih programa i zanimanja koji uključuju elektroničke, obavještajne i komadoske vještine. Međutim, što ako bi neki operativac npr. al-Qaide ipak uspio proći sve mjere predostrožnosti? Vojni dužnosnici kažu da se takva osoba ne bi mogla naći u situaciji gdje bi učinkovito špijunirao ili se bavio terorističkom djelatnošću. Oni dodaju da bi ga njegovo ponašanje moglo odati. Kopnena vojska je, na primjer, u proteklih nekoliko godina odlučno pristupila iskorjenjivanju ekstremista u svojim redovima koje se dovodilo u vezu s bandama ili zločinima počinjenima iz mržnje, na temelju rase ili vjere. Bilo je incidenata kada su neki vojnici isticali nacističke svastike, majice Ku-Klux-Klana ili su odbijali raditi s drugim vojnicima koji su bili crnci ili pak Židovi. Vojni dužnosnici smatraju da bi se potencijalni operativac al-Qaide mogao odati time što bi odbio raditi zajedno sa ženama ili Židovima.

XS
SM
MD
LG