Linkovi

Planovi o razvoju Knina - i dalje samo obećanja (22/6/02) - 2002-06-22


Od kada je hrvatska vojska u ljeto 95. godine akcijom Oluja udahnula slobodu Kninu planovi i programi države o brzom razvoju grada ostali su ipak velikim dijelom samo na željama i obećanjima.

Od 10 poduzeća koja djeluju u Kninu deset posto je u stečaju i likvidaciji. Nezaposlenih je 3400, a oko 3 tisuće je sretnika koji rade. Sedamdeset posto građana ne plaća komunalne naknade jer nemaju odakle.

Od osam projekata Vlade koja je u ožujku ove godine zasjedala u Kninu ostvario se samo jedan. Do kraja godine u Kninu bi se trebalo vratiti 570 objekata povratnicima Srbima koji su za to podnijeli zahtjev i osigurati nove domove za obitelji što će iseliti , a to je i najveć problem grada.

Unatoč velikim socijalnim problemima koji se rješavaju uz pomoć Vlade, jer Knin je grad od posebne državne skrbi, gradonačelnik Vinko Marić ne krije optimizam :

“Knin je za mene hrvatska u malom. Knin je promijenio svoju strukturu, naime nakon Oluje doselilo je ovdje dosta građana od Drave do Jadrana, iz svih podneblja. To je grad mladih ljudi, mladih obitelji, prosjek je 30 i koja godina tih obitelji. Mi smo imali 95, 96 svaki mjesec po 30 novorođene djece, to je nešto što je nama najveće bogatstvo. I sad grad Knin ima preko četiri tisuće djece što nas veseli."

U Kninu djeluje 40 humanitarnih organizacija. U župnom Karitasu Svetoga Anteupisano je 2300 obitelji što znači da je oko desetak tisuća osoba obuhvaćeno karitativnom pomoći. Svaki dan u Karitasovoj pučkoj kuhinji pripravi se 123 obroka, a pomaže se i obiteljskim paketima, obućom, odjećom i novčano.

Fra Petar Klarić, gvardijan je iz Knina i voditelj župnog Karitasa :

“Mi smo zapravo svjesni da ovo nije lokalni problem čak ni hrvatski problem, a čak smatram da je ovo jedan međunarodni problem jer radi se o živim osobama, ljudima obiteljima i mislim da svi skupa težimo prema jednom slobodnom svijetu, težimo prema Europi i smatram da bi svatko na svoj način trebao učiniti nešto da se te obitelji pomognu, da se ljudi pomognu, da se zbrinu da se zaposle i onda da te obitelji sutra pomažu drugima.”

Čini se kako je politika u Kninu u svakodnevnom životu sve manje predmet pozornosti . Pogled se nastoji usmjeriti ka budućnosti. Ipak pitali smo žitelje Knina što misle o suđenju Mili Martiću optuženom za ratne zločine, koji očekuje proces u Den Hagu.

“Ako se nešto utvrdi neka bude kažnjen, ako nije, ako je sud pravedan neka se oslobodi."

"Što ga god u Hagu osude s više godina zatvora kasnije će se vratiti u Knin. Ako mu dadu malo zatvora brzo će se vratiti jer ionako se vratilo već mnogo Srba, a mi Hrvati nemamo više što raditi u Kninu. Ne znam vam ja ništa reæi. Ja njega ne poznam. Mislim ne poznam ga uopće."

"Ne znam i šta bi rekla. Nisam ga nikad vidjela. Nikad ga nijesam vidila. Ti što su iz Beograda punili baterije Mili Martiću i ovom narodu ovdje to je jedna najveća tragedija koja se mogla dogoditi ovom kraju od postanka svijeta do današnjeg dana. Politika je pokvarena. Mislim da bi trebao cijeli život ostati u zatvoru.

"Nemam nikakvog mišljenja. To je sve iza nas.Treba gledati naprijed."

"Kao i svaki drugi čovjek treba dobiti ono što zaslužuje. Za mene bi trebao dobiti doživotnu kaznu. Ne pratim politiku jer me jednostavno više ne zanima".

XS
SM
MD
LG