Linkovi

Washington Post: Internet - opasno mjesto, a ne obećana zemlja (19/6/02) - 2002-06-19


Pogled na jutrošnja izdanja američkih listova pokazuje da su glavne teme i dalje vanjskopolitičke - Srednji Istok i borba protiv al-Qaidinih terorista u raznim dijelovima svijeta.

Uz njih, list Washington Post velik prostor posvećuje pitanju sigurnosti na internetu. Naime, internet je danas, piše Washington Post, postao ne "obećana zemlja" nego vrlo opasno mjesto, na kojemu se napadi na kompjuterske sustave vlada i korporacija udvostručavaju svake godine, još od 2000.

Tako je u prvom tromjesečju ove godine, u Sjedinjenim Državama zabilježeno 26 829 incidenata. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da službene statistike pokazuju manje incidenata nego što ih se zaista dogodi. Na svaki način, piše Post, i vlade i biznisi, u internet ulijevaju milijune dolara kako bi zaštitile ono što se prije par godina smatralo najnormalnijim - slobodno browsanje webom u potrazi za informacijama.

Na temu "želim govoriti, ali mi izdavači ne nude dovoljno novca" izdvajamo članak iz New York Timesa u kojemu se kaže da predsjednik porote koja je saslušavala slučaj knjigovodstvene tvrtke Arthur Andersen, i osudila je zbog slučaja Enron, želi napisati knjigu u kojoj bi "rekao sve što je čuo za vrijeme suđenja" iza zatvorenih vrata. Problem je u tome što se ne pokazuju zainteresirani izdavači koji bi tu knjigu objavili, odnosno potencijalnom autoru dali predujam.

I, za kraj, još jedna vijest iz Washington Posta. Prije par godina počela je velika javna kampanja upozoravanja na štetu prevelikog prepisivanja antibiotika i, kako piše Washington Post, rezultati se vide - djeci se sada prepisuje 40 posto manje antibiotika nego prije godinu dana.

XS
SM
MD
LG