Linkovi

Čović o kupovini Sidmaka (16/6/02) - 2002-06-17


Ovog tjedna zagrebačka Pliva je za 212 miliona kupila američku farmaceutsku kompaniju iz New Jerseya – Sidmak. Kupnja je realizirana kreditom pet banaka uz kamatnu stopu od svega 2,5 posto godišnje, što svjedoči o dobrom rejtingu Plive, koja je prošle godine proglašena najboljom farmaceutskom kompanijom u istočnoj Europi. Zanimljivo, prije godinu dana, baš u eteru Glasa Amerike, šef Plive Željko Čović je najavio prodor na američko tržište. Sad kad se to obistinilo pitamo ga zašto se baš odlučio za Sidmac?

ŽČ: Tvrtka Sidmak je sigurno jedna respektabilna generička tvrtka, a ono što su benefiti te transakcije je, prije svega, da Pliva sada ima direktni pristup na najveće svjetsko farmaceutsko tržište koje vrijedi godišnje oko 140 milijardi dolara. Drugo, time će, što je velika stvar, američko tržište lijekova već sljedeće godine postati naše najveće pojedinačno tržište. Tako da će prodaja u Americi biti veća nego što je danas u Hrvatskoj. To sve skupa govori o važnosti investicije. S treće strane, omogućava nam da plasiramo jedan broj proizvoda koje danas Pliva ima u svom razvoju, to su proizvodi koje smo i inače namjeravali razvijati i proizvoditi za američko tržište. Sada nam je firma Sidmak platforma za izgradnju tih lijekova te prodaju na američko tržište.

Naravno tu je i dodatna mogućnost, a to je da u asortimanu Sidmaka ima određen broj proizvoda koji nam se čine atraktivni za tržišta na kojima Pliva operira, a to je tržište Srednje, Istočne i Zapadne Evrope. U našoj razvojnoj strategiji mi smo rekli da je naš vršni cilj Plivu staviti među vodeće globalne generičke kompanije. Ono što Pliva ima kao svoje važne sposobnosti su znanje u području istraživanja i razvoje.

GA: Je li ovom kupnjom Pliva završila plan akvizicija u duljem razdoblju?

ŽC: Pa rekao bih da smo akvizicijama ostvarili jedan od naših ciljeva, a to je dolazak na sva ključna tržišta na koja smo željeli. Mi se danas nalazimo, naravno ako isključimo Aziju, na svim najvećim i najvažnijim tržištima svijeta. Podsjetio bih da sada, osim Amerike, imamo naše operacije u Engleskoj, Njemačkoj, da smo otvorili nedavno našu firmu u Italiji i započeli poslove, da se nalazimo u zemljama skandinavskog poručja – Danskoj, Finskoj, Švedskoj; onda u Španjolskoj, i na drugim mjestima. Ukoliko vidimo da bi neka druga akvizicija mogla pripomoći u ostvarenju naših strateških planova i imati pozitivan utjecaj na vrijednosti dionica onda ćemo sigurno i takvu akviziciju vrlo pažljivo razmatrati.

GA: Trtka Sidmak je prošle godine ostvarila prihod od 100 milijuna dolara uz dobit od 10 milijuna i 800 tisuća dolara. Kupnjom Sidmaka Pliva očekuje povećanje prihoda od 20 posto čime bi ukupni godišnji prihod premašio milijardu dolara. koliko su sada ovom akvizicijom blizu toj brojci?

ŽČ: Sigurno je jedno da smo puno bliže nego smo bili prije dva dana. Naravno da će udio Sidmaka biti značajan, bit će velik i točno je da je Pliva jedan od svojih strateških ciljeva postavila prihod od milijardu dolara. Zato što smatramo da prihod od milijardu dolara osigurava Plivi ono što zovemo kritičnu masu potrebnu za globalnu konkurentnost u farmaceutskoj industriji. Mogu vam navesti samo jedan primjer, a to je da istraživanje i razvoj koji je ustvari glavni faktor rasta zahtijeva određena ulaganja koja su prilično visoka i zato su naše ambicije da dostignemo milijardu dolara prihoda vezane upravo uz činjenicu da bismo tada mogli izdvajati jednu solidnu cifru upravo za istraživanje i razvoj.

Plivina kupnja američke tvrtke dogodila se u momentu dok cijela Hrvatska javnost kuka zbog rasprodaje nacionalnog bogatstva i odsustva stranih investicija u Hrvatsku. Gospodin Čović koji nije samo predsjednik Uprave Plive, već i predsjednik novoutemeljenog Nacionalnog vijeća za konkurentnost hrvatske privrede odgovara:

ŽČ: Naime, vaše pitanje je prilično logično i jednostavno, ali odgovor nije jednostavan, i teško ga je dati. Sigurno je jedno da nakon godina recesije i problema koje je Hrvatska imala, da je vrijeme da Hrvatska artikulira neku svoju strategiju, kakva god ona bila. Zemlja koja nema strategije teško će postići ono što želi. Vjerujem da ovaj primjer može potaknuti, prije svega ljude u poslovnom sektoru, da razmišljaju i na drugačije načine.

Mi smo se prije svega rukovodili jednom filozofijom - danas više nema lokalne konkurentnosti - ili si konkurentan, ili nisi. Ili si sposoban stvarati višak vrijednosti, stvarati radna mjesta, dohodak i osvajati tržišne udjele, ili nisi. S druge strane, kao što znate, Hrvatska se i politički opredijelila postati dio svijeta. Prije svega kroz članstvo u Evropskoj Uniji, prema tome vrijeme izolacije i vrijeme zatvorenosti je prošlo. Mi vjerujemo u jednu formulu: ako ćemo uspjeti se nositi s američkim kompanijama u Americi, onda ćemo se moći nositi sa svim drugim kompanijama u svom drugim dijelovima svijeta. Prema tome, i kupnja Sidmaka je naša borba da stvorimo nekakvu globalnu, odnosno internacionalnu konkurentnost. Možda u tom smislu poruka da Hrvatska ima sigurno svoje vrijednosti.

Recimo ovako: Mi u Plivi držimo da je najvrijedniji dio koji imamo, da su naši ljudi. Ako su naši ljudi toliko vrijedni u Plivi onda sigurno je da ta ista vrijednost postoji i u drugim hrvatskim kompanijama. Da li su te kompanije našle najpametniji način artikulirati tu pamet i tu vrijednost koju ima u svojim ljudima, to je drugo pitanje. Ali da Hrvatska ima solidnu bazu u svojim ljudima - to i većina konzultananata koji posjećuju Hrvatsku kažu. Oni su začuđeni i iznenađeni sa dvije stvari. S jedne strane, kažu, sjajan ljudski potencijal koji imate i s druge strane vaš prilično loš performance koji imate. Jednostavno tu nešto nije u redu.

XS
SM
MD
LG