Linkovi

Ameriku iz recesije izvukla generacija baby-boomera (9/6/02) - 2002-06-09


Koja je to ekonomska sila uspjela prošle godine izvući američko gospodarstvo iz recesije, a i ove ga godine drži na površini kontinuiranom potrošnjom? Odgovor je - sudeći po nalazima nekoliko novih istraživanja - generacija baby-boomera, odnosno 78 milijuna Amerikanaca rođenih u dva desetljeća nakon drugog svjetskog rata.

U dobi su od kasnih tridesetih do kasnih pedesetih, a ima ih toliko mnogo da svakih sedam i pol sekundi jedan baby-boomer navršava 50 godina. Ukratko, kaže ekonomistica Lynn Franco, iz organizacije za poslovna istraživanja Conference Board, ovaj ogroman segment stanovništva je u svojim prihodovno najboljim godinama, pa su i ekonomski učinci njihove potrošnje impresivni:

"Generacija baby-boomera, zbog svog bogatstva i brojnosti, uspjela je održati takav tempo potrošnje da je on pomogao američkom gospodarstvu. Prema tome, imali smo situaciju da su brojni dobri prihodi održali potrošnju i tako dali poticaj gospodarstvu da se izvuče iz ove relativno blage recesije."

No, ne radi se samo o brojnosti tog segmenta stanovništva, kaže gospođa Franco. Baby-boomeri su bili rođeni u razdoblju koje je bilo prosperitetnije nego ijedno ranije. Oni su, tijekom čitavog života, bili naučeni trošiti novac na sebe u daleko većoj mjeri nego ranije generacije. Oni su, isto tako, i bolje obrazovani nego ijedna generacija prije njih, a i ženili su se kasnije i imali manje djece.

"Veličina obitelji u velikoj se mjeri odražava na način trošenja novca. Vidjeli smo da je došlo do velikih promjena među zaposlenima, - sve više žena se zapošljava i završava fakultete. Sve veći broj domaćinstava ima dva prihoda. To je generaciji baby-boomera pružilo više potrošivog prihoda nego ranijim generacijama."

Kao jedan od znakova takve potrošačke moći, Walter Malony, iz Nacionalnog udruženja trgovaca nekretninama, ističe upravo bujajuće tržište vikendicama i drugim nekretninama za odmor: "Generacija baby-boomera ulazi u najbolje godine za nabavu druge kuće i to je rezultiralo takvim zahuktavanjem tržišta da ustvari imamo manjak nekretnina za prodaju."

Ova dobrostojeća domaćinstva ljudi srednje dobi i dalje će postajati sve brojnija i to vrlo brzim tempom, kaže Lynn Franco. Ona kaže da će takva domaćinstva činiti 40 posto svih američkih domaćinstava do kraja ovog desetljeća. Tada, međutim, generacija baby-boomera će početi pokazivati posve drugačiji učinak na ekonomiju.

"Iza 2010., sve veći i veći broj baby-boomera će odlaziti u mirovinu. Onda ćemo, vjerujem, vidjeti i negativne implikacije povećane potrošnje za zdravstvenu skrb" - kaže gospođa Franco.

Veliki potrošači mogli bi postati ogroman ekonomski teret kada se njihova primanja smanje, a potrebe porastu. Za nadati je se, kaže Lynn Franco, da najveća i najbogatija demografska skupina u Sjedinjenim Državama stavlja nešto novaca na stranu za stare dane.

XS
SM
MD
LG