Linkovi

Borba protiv terorizma i građanska prava (9/6/02) - 2002-06-09


Administracija predsjednika Busha posljednjih je dana najavila čitav niz mjera kojima je cilj bolja zaštita Sjedinjenih Država od daljnjih terorističkih napada. Među tim je mjerama i uzimanje otisaka prstiju stranaca koji dolaze u Ameriku, a za koje se sumnja da bi mogli predstavljati opasnost po njezinu sigurnost. Nova pravila bi također agentima FBI-ja olakšala praćenje i nadzor nad osobama za koje sumnjaju da su povezane s terorizmom. Međutim, organizacije koje prate zaštitu građanskih prava, a i neke članove Kongresa, brine mogućnost da bi nove ovlasti mogle zaprijetiti građanskim slobodama koje jamči američki ustav.

Neki oporbeni demokrati, pa čak i nekolicina republikanaca u Kongresu, glasno izražavaju zabrinutost oko nove taktike administracije u ratu protiv terorizma na domaćem planu. Predsjedatelj senatskog Odbora za pravosuđe, demokrat iz Vermonta Patrick Leahy, ovakvo je upozorenje uputio direktoru Saveznog istražnog ureda, Robertu Muelleru koji je tražio podršku Kongresa za svoj plan o restrukturiranju FBI-a u smislu koncentriranja na protuterorističku djelatnost.

"Nitko u Kongresu, niti u administraciji ne može ignorirati Ustav Sjedinjenih Država. Ako to svejedno činimo, onda sami sebi štetimo i slabimo Sjedinjene Države" - rekao je senator Leahy.

Ashcroft: Rafiniraniji odgovor na nove prijetnje

Dužnosnici administracije, od predsjednika naniže, ustraju da su nove protuterorističke mjere sigurnosti potrebne, te da ne predstavljaju opasnost po građanske slobode. U svojoj nedavnoj najavi o uzimanju otisaka prstiju nekim inozemnim posjetiteljima, koje bi se procijenilo mogućim sigurnosnim rizikom, ministar pravosuđa John Ashcroft je rekao da povećana opasnost od terorizma zahtijeva od američkih organa reda i zakona sofisticiranije odgovore.

"Njihova taktika se temelji na izbjegavanju prepoznavanja na granicama i otkrivanju unutar Sjedinjenih Država. Njihova teroristička misija je da pobijede Ameriku, da unište naše vrijednosti i ubiju nevine ljude."

Awad: Štetna, diskriminacijska i kontraproduktivna mjera

Organizacije za zaštitu građanskih sloboda, kao i udruge koje okupljanju Amerikance arapskog podrijetla, žale se da će nove smjernice procedura za strane posjetitelje na ulazima u zemlju neminovno dovesti do rasnog profiliranja. Kako kažu, agenti na graničnim prijelazima bit će predisponirani da kao najvjerojatniju prijetnju promatraju muslimane i osobe koje dolaze sa Srednjeg Istoka.

Upravo to kao najveću opasnost ističe Nihad Awad, direktor washingtonskog Vijeća za američko-islamske odnose. "Vjerujemo da će to biti štetna, diskriminacijska i kontraproduktivna mjera, koja neće pomoći u osiguravanju granica zato što je jednostavno čisti oblik diskriminacije."

Schultz: Amerikanci će biti manje slobodni, ali ne i sigurniji

Organizacije za zaštitu građanskih prava kritiziraju i nove smjernice rada agenata FBI-ja, koje im omogućuju lakše praćenje interneta, kao i praćenje sumnjivih pojedinaca u sklopu protuterorističkih napora. Kako kažu, nove ovlasti agenata učinit će vrlo malo na tome da Amerikance učine sigurnijima, ali će ih neminovno učiniti manje slobodnima.

Prema Williamu Schultzu, direktoru američkog ogranka organizacije Amnesty International, posebice zabrinjava daljnji pritvor desetina stranih državljana zbog kršenja njihovih viza: "To od Amerike udaljava i te strane državljane, i njihove zajednice, njihove obitelji, prijatelje. To stvara Sjedinjenim Državama potencijalne neprijatelje tamo gdje ih ranije nije bilo."

Mueller: Moramo zaštiti ustavne slobode

Međutim, direktor FBI-ja Robert Mueller kaže da vlasti vjeruju da su neki od onih koji se nalaze u pritvoru ili bili u kontaktu ili su pomogli nekima od 19 otmičara zrakoplova, koji su izvršili napade od 11. rujna. On kaže da je nova protuteroristička taktika neophodna kako bi se adekvatno odgovorilo na prijetnju vrlo odlučnog neprijatelja, koji je predugo iskorištavao otvorenost američkog društva: "Ja još uvijek vjerujem da moramo zaštititi slobode koje uživamo u ovoj zemlji zahvaljujući našem ustavu. U suprotnom, sve što činimo da ih zaštitimo bit će uzalud. Ali, postoje stvari koje možemo činiti, dobrano unutar granica zadanih ustavom, koje će nam pomoći u identifikaciji onih među nama koji žele ubijati Amerikance."

Za sada, administracija predsjednika Busha ima javnost na svojoj strani. Nedavna ispitivanja javnog mnijenja nagovješćuju da Amerikance više brine sprečavanje novih terorističkih napada nego moguće nagrizanje njihovih ustavnih prava.

XS
SM
MD
LG