Linkovi

Interview premijera Ivice Račana Glasu Amerike (8/6/02) - 2002-06-08


Predsjednik vlade Republike Hrvatske Ivica Račan završio je sinoć službeni posjet Washingtonu. Nakon susreta s najvišim američkim dužnosnicima, uključujući i predsjednika Busha, stekao se utisak da počinje jedna nova epoha u američko-hrvatskim odnosima. Naime, na ovim se susretima nisu tek samo nabrajale nesuglasice i identificirali problemi i područja nesporazuma između dvije zemlje, već se, po prvi put, govorilo o konkretnim oblicima suradnje između dva partnera, koji dijele neke zajedničke ciljeve. U ekskluzivnom intervjuu Glasu Amerike, gospodin Račan nije krio svoje zadovoljstvo:

"O mnogim se stvarima ovdje raspravljalo. Prije svega ovdje je bilo govora da Hrvatska uđe u NATO i Europsku Uniju. Hrvatska ima podršku da djeluje stabilizirajuće i na druge zemlje u svojoj regiji koje su manje stabilne od Hrvatske. U isto vrijeme, to je i naš nacionalni interes - da naše okruženje budu stabilne zemlje, tako ćemo i mi biti sigurniji i bolje se osjećati. Istovremeno, to je i podrška reformskoj politici ove vlasti i suradnja sa susjedima ove vlasti. To je i podrška i nekim konkretnijim projektima kojima i američka strana želi dati potporu, počevši od reforme pojedinih sfera poput zdravstva i pravosuđa do reforme obrane, pa do privatizacije čitavih sektora poduzeća itd. Tu je i spremnost sudjelovanja u nekim konkretnim projektima poput komunikacija, u brodogradnji te rekonstrukcijom i privatizacijom u energetici."

Sjedinjene Države uvažavaju i podržavaju strateške interese Hrvatske – rekao je premijer Račan. Ti strateški interesi su: da Hrvatska bude demokratska zemlja, da sigurno čuva svoje granice i svoju stabilnost, da što je moguće prije postane sastavni dio europskih i zapadnih tijekova i organizacija. U vezi s time, dogovorena je konkretna suradnja i pomoć u čitavom nizu projekata u različitim sektorima – rekao je premijer Račan, dodavši da je sada bitno da iz približavanja dviju zemalja Hrvatska kapitalizira mogućnosti koje joj se nude. A to – rekao je premijer Račan – mogu učiniti samo pro-aktivni, samopouzdani ljudi koji vjeruju u uspjeh:

"Bit ću indiskretan. Jedan visoki američki diplomat nam je rekao: 'Prije vas, obično su hrvatski diplomati tražili da bude primljen predsjednik države ili netko drugi, i mi smo pokazivali dosta skeptičnosti ili odbijanja i naglašavali smo stalno probleme i neslaganja. Sada mi želimo i naša inicijativa je bila da dođete i razgovarate, ne zato što mislimo da ima problema već zato što želimo suradnju.' To je zaista jedna velika prekretnica u odnosima između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Prema tome, vratit ću lopticu na našu stranu, jer sada je loptica na našem polju i mi je moramo iskoristiti. Mi moramo znati artikulirati i znati što hoćemo u toj suradnji. Mi moramo ponuditi određene projekte, bez obzira da li se tiču gospodarstva ili reformi na područjima mimo gospodarstva. I ako to budemo znali, moći ćemo i materijalizirati ove prijateljske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ja duboko vjerujem da Amerika ovo otvaranje prema Hrvatskoj ne radi slučajno jer o tome svjedoči niz razgovora. Prema tome na nama je da dokažemo da znamo cijeniti prijateljstvo sa Amerikom ali i da znamo iskoristiti pružene mogućnosti. Da bi to mogli moramo se početi rješavati nekih uobičajenih slabosti u samoj Hrvatskoj, no to je tema o kojoj ćemo razgovarati kad se vratimo nazad."

Predsjednik hrvatske vlade izrazio je optimizam da će u zemlji biti postignut koncenzus glede potrebe za provođenjem potrebnih reformi, potrebnih za privlačenje investicija. No, naglasio je da politika nije svemoguća:

"Riječ je o tome da mi moramo biti u stanju ponuditi dobre razvojne projekte. Kukati samo da nam ne dolaze investicije, da nema dovoljno stranog kapitala, da nema dovoljno kooperacije koja donosi i novu tehnologiju, i tome slično je naprosto smiješno. Mi nismo, kao što danas vidimo, deficitarni ni sa financijskim sredstvima za dobre investicije niti sa raspoloženjem svjetskih čimbenika i Sjedinjenih Američkih Država da sudjeluju u tako nečemu pod uvjetom da nudimo profitabilne, atraktivne razumne projekte. To je sve više, rekao bih, naša slabost i prepreka, koju moramo savladavati, jer ostale ipak u reformskim zahvatima savladavamo. Ali osokoliti poduzetničku i znanstvenu pamet za koncipiranje dobrih razvojnih projekata očito nije lako. Tu je i prostor gdje politika na neki način i završava svoj dio posla. Ona mora stvoriti pogodan okoliš, kao što ga mi stvaramo i ovim posjetom. Mi stvaramo pogodan okoliš u kojemu treba da se tek desi ono što će dati biznis, poduzetništvo, što će dati znanstveni ili primjenjeno znanstveni klikeri. Do sada je to bila slabost a to znači morat ćemo kritičnije progovoriti o našoj sposobnosti u biznisu i poduzetništvu…." Gospodin Račan rekao je da je na gospodarstvenicima da organiziraju gospodarstvene sadržaje i aktivnosti te da nudi programe u svojim sektorima ekspertize. Vlada, dakle, politika, kaže on, "pružit će im okvir da se to omogući."

"Mi vrlo brzo idemo u stvaranje dvije vrlo propulzivne agencije - jedne koja će morati da se bavi upravo sa privlačenjem stranih investicija i projekata sa kooperacijom i koja će imati ingerencije da brže otklanja prepreke, te druga koja će se brinuti za prodor hrvatske robe i poduzeća na druga tržišta. Očito je da trebamo pomoć u tim agencijama, koje će morati pomagati u osposobljavanju čitavih djelova gospodarske strukture u Hrvatskoj pa između ostalog i stimulirati kvalitetnije jačanje poduzetništva." Nakon intenzivnog trodnevnog programa, neprestanih susreta i sadržajnih razgovora u Washingtonu, gospodin Račan kaže:

"Doista osjećam u ovom trenutku umor, ali i zadovoljstvo sa ovime što smo ovom posjetom uspjeli učiniti. Dakako, to će trebati materijalizirati našim ponašanjem idućih mjeseci, o čemu smo također govorili. Lijepo sam se osjećao kao predsjednik hrvatske vlade ovdje u Washingtonu. Dobili smo doista tretman na koji možemo biti ponosni, kao što i građani Hrvatske mogu biti ponosni da su njihovi demokratski predstavnici ovako tretirani u Sjedinjenim Američkim Državama. A na nama je da iz toga izvučemo prave zaključke."

XS
SM
MD
LG