Linkovi

Vijeće NATO saveza i Rusije (3/6/02) - 2002-06-07


Nakon drugog svjetskog rata, NATO, Sjevernoatlantski savez, osnovan je kako bi štitio Europu od prijetnje koju je predstavljala moguća sovjetska komunistička agresija. Glavni ciljevi NATO saveza bili su obrana demokracije i promicanje slobode.

Danas, Sovjetski savez više ne postoji, a Rusija se ekonomski i politički transformira. Sada je bivši komunistički div poduzeo još jedan korak u nadilaženju pedeset godina podjele sa Zapadom. NATO savez pruža ruku – kako je rekao predsjednik George Walker Bush – “novoj Rusiji, koja gradi slobodu u vlastitoj zemlji.”

28. svibnja, šefovi država i vlada NATO saveza i Rusije inaugurirali su novo Vijeće NATO saveza i Rusije. Ovo vijeće, rekao je predsjednik Bush, daje nam priliku da zajedno krenemo u rješavanje zajedničkih izazova i započnemo izgrađivati veze koje se mogu produžiti daleko u budućnost.”

Vijeće NATO saveza i Rusije dat će Rusiji i NATO-u priliku da surađuju kao ravnopravni partneri na područjima od zajedničkog interesa, kao što su borba protiv terorizma i širenja oružja, raketna obrana i kontrola zračnog prostora. Uspješna suradnja u Vijeću NATO saveza i Rusije dovest će do produbljivanja partnerstva između NATO saveza i Rusije, te ojačati sigurnost cijele Europe. “Napadi od 11. rujna,” rekao je predsjednik Bush, “jasno su pokazali da nove opasnosti našeg doba prijete svim zemljama, uključujući i Rusiju. Mjeseci koji su protekli od napada pokazali su da suradnjom u suprotstavljanju ovim prijetnjama povećavamo svoju efikasnost.” Predsjednik Bush je također kazao: “Ništa što radimo neće oslabiti osnovnu misiju NATO saveza.” NATO savez će ići naprijed “korak po korak. Kako budu rasli naše povjerenje i uspjesi, tako će se proširivati i produbljivati naša suradnja. Vijeće NATO saveza i Rusije neće utjecati na postojeće obveze NATO saveza kao političkog i vojnog saveza utemeljenog na načelu zajedničke obrane. Vijeće ne daje Rusiji pravo veta nad odlukama i akcijama NATO saveza. Članovi NATO saveza zadržavaju pravo da konsenzusom donose odluke o bilo kojem pitanju u bilo kojem trenutku. No, s osnivanjem Vijeća NATO saveza i Rusije, rekao je predsjednik Bush, “dva bivša neprijatelja sada su udruženi kao partneri….A to partnerstvo približava nas i većem cilju: Europi koja je slobodna, cjelovita i živi u miru po prvi puta u svojoj povijesti.”

Kako je rekao predsjednik Bush, “Vijeće NATO saveza i Rusije nudi Rusiji put prema ulaženju u savez sa savezom; svim našim zemljama nudi sredstvo za jačanje zajedničke sigurnosti, a cijelom svijetu nudi priliku za novo stoljeće puno nade.”

XS
SM
MD
LG