Linkovi

Kako će FBI nadzirati internet? (6/6/02) - 2002-06-06


Američki ministar pravosuđa John Ashcroft pokušao je u nedavnom televizijskom intervjuu opravdati nove istražne ovlasti koje je dobio Savezni istražni ured FBI. Prema njegovim riječima, zemlja je sučeljena s ozbiljnim prijetnjama dok vodi rat protiv terorizma. Između ostaloga, nove ovlasti omogućuju FBI-u da nadzire elektronske stranice na internetu.

Steve Roth, znanstveni suradnik Odjela za informatiku pri Institutu Carnegie Mellon, donekle je zabrinut zbog novih ovlasti FBI-a na Internetu.

Steve Roth kaže da ga manje brine samo praćenje sadržaja na internetu, a više činjenica da sami agenti Saveznog istražnog ureda nisu posebno efikasni niti u korištenju vlastitih kompjutorskih sustava za komuniciranje. "Oni dolaze u kontakt s ogromnim količinama informacija i, na temelju toga, formuliraju i brojne zaključke. No, u procesu komunikacije u FBI-u nedostaje tzv. likvidnost informacija. Taj pojam znači da informacije, kada se pohrane, trebaju lako teći s jednog mjsesta na drugo kako bi se mogle koristiti."

Zašto FBI nije reagirao na dopis iz područnog ureda u Phoenixu, u kojem je prije napada od 11. rujna upozoreno da strani državljani s mogućim vezama s al-Qaidom pohađaju obuku u raznim američkim školama za letenje? Gospodin Roth smatra da se dogodilo nešto posve tipično – sama informacija iz Phoenixa primljena je zajedno s preporukom agenta o tome što treba učiniti. To je zatim proslijeđeno kanalima kroz agenciju i u jednom trenutku preporuka je odbačena.

No, zbog te odluke zameo se trag važnoj informaciji.

Gospodin Roth ističe da se "likvidnost informacija", u agenciji poput FBI-a, ipak može postići - ukoliko se informacija ne prosljeđuje samo vertikalno, već i horizontalno – drugim ljudima na sličnim položajima. U tome – ocjenjuje ovaj stručnjak za informatiku – kompjutorska tehnologija može znatno pomoći.

"Danas na Internetu ima dvije milijarde web stranica, koje možete pretraživati nizom tražilica. Mogli biste pomisliti da će traženje prave informacije biti poput traženja igle u plastu sijena. No, ja mogu za samo nekoliko sekundi na Webu otkriti cijene namirnica u New Delhiju ili kino-karata u Hong Kongu. A to je samo vrh ledenjaka! Vojska, koja je pokrenula internet, već istražuje njegovu sljedeću verziju."

Prema riječima gospodina Rotha, radi se na tome da informacije ne budu organizirane u dokumentima, već da budu razbijene na male, lako shvatljive komadiće, takozvane U-formulare - koje vojska već koristi u svojim kompjutorskim sustavima.

Na pitanje – brine li ga mogućnost da će jednog dana agencije, koje sada prate internet u okviru rata protiv terorizma, jednoga dana ući i u njegov kompjutor, gospodin Roth kaže: "Naravno. Privatnost i obaviještenost dva su lica istog novčića. Slično je sa slobodom govora i odgovornošću. Možemo reći gotovo sve što želimo, ali ne možemo primjerici, počiniti krivokletstvo pred sudom, lažno optuživati druge u javnosti i slično. Mislim da će potreba da dođemo do potrebnih informacija i ujedno zaštitimo njihovu privatnost biti kako kulturni, tako i tehnološki problem."

Steve Roth, suradnik Instituta Carnegie Mellon, ujedno je i glavni direktor Maye, kompjutorske tvrtke koja pomaže klijentima da ostvare lakši pristup informacijama.

XS
SM
MD
LG