Linkovi

Medijalni godišnji prihod u najbogatijem okrugu SAD-a: $82,929 - 2002-06-05


Razvojna ekspanzija u Sjedinjenim Državama u proteklom desetljeću donijela je koristi popriličnom broju ljudi. Povećali su se prihodi siromašnih, srednji je stalež ostao stabilan, a broj osoba koje zaradjuju više od 100 tisuća dolara godišnje je udvostručen u odnosu na 1980. godinu. To su tek neke od naznaka iz današnjeg pisanja američkog tiska, koji objavljuje nove podatke jučer objavljenog poglavlja najnovijeg popisa stanovništa 2000-te godine.

Najbogatiji okrug u Sjedinjenim Državama je okrug Douglas, u saveznoj državi Colorado, koji bilježi medijalni godišnji prihod po domaćinstvu od 82 tisuće 929 dolara. To znači, da pojasnimo, da je polovica domaćinstava u okrugu Douglas ostvarila prihod niži od medijalnog, dok je druga polovica tu brojku premašila. Financijski pokazatelji su uskladjeni s inflacijom. Taj okrug je zabilježio rast stanovništva u proteklom desetljeću od 191 posto, uglavnom zahvaljući bumu visokotehnoloških kompanija. Dojučerašnji “najbogatiji” okrug Fairfax, zapravo predgradje Washingtona, u susjednoj nam državi Virginiji, pao je na drugo mjesto s medijalnim prihodom po domaćinstvu od 81 tisuće i 50 dolara. Neki analitičari se čude, piše Washington Post, da se ovaj okrug uopće zadržao na listi deset nabogatijih u Sjedinjenim Državama, kada se uzme u obzir da od njegovih gotovo milijun stanovnika dobar dio čine useljenici, koji tradicionalno ostvaruju mnogo niže prihode. Medijalni prihod u okrugu Prince George, s većinskim crnačim stanovništvom, koji se nalazi u saveznoj državi Maryland, iznosio je 55 tisuća 256 dolara.

Podaci s popisa pokazuju da se smanjio broj siromašnih Amerikanaca. Ima ih 34 milijuna, ili 12 posto. Poglavito se smanjio broj siromašnih u dobnim skupinama umirovljenika i male djece. Prihodovna granica siromaštva za četveročlanu obitelji u 1999. godini, bila je 16 tisuća i 895 dolara. ... U nekim dijelovima zemlje, u što spada i područje glavnog grada Washingtona, broj siromašnih se nije smanjio. Stručnjaci kažu da bi se to moglo pripisati dolasku velikog broja useljenika iz siromašnih zemalja. Šire područje glavnog grada Sjedinjenih Država jedno je od najpopularnijih useljeničkih “ulaznih vrata” u Ameriku, uz gradska područja Dalasa, Atlante i Portlanda u Oregonu. Podaci s posljednjeg popisa, ističe Washington Post, pokazuju da je svaki deveti stanovnik Sjedinjenih Država, ili njih 31 milijun, rodjen u inozemstvu. U području Miamija, takvih je čak 51 posto, u New Yorku 34 posto. ...

Svaki četvrti stanovnik Sjedinjenih Država, u dobi od 25 godina života ili stariji, ima diplomu više škole ili fakulteta. To predstavlja porast u odnosu na deset godina ranije, kada je takvih bilo 20 posto. Osamdeset posto ima završenu srednju školu, 5 posto više nego krajem osamdesetih godina, nalaz je najnovijeg popisa stanovništva, provedenog 2000. godine u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG