Linkovi

Što je glavni problem FBI-a? (3/6/02) - 2002-06-03


Savezni istražni ured FBI najavio je veliko restrukturiranje koje bi ga trebalo učiniti efikasnijim u borbi protiv terorizma. Ovoga mjeseca, Senat započinje istragu o – kako smatraju neki – obavještajnim propustima koji su prethodili napadima od 11. rujna. Ministarstvo pravosuđa također pokreće zasebnu istragu o FBI-u. Je li FBI ignorirao znakove da se spremaju napadi od 11. rujna - upitali smo bivšeg analitičara ove agencije Matthewa Levitta.

Matthew Levitt danas radi za washingtonski Institut za politiku prema Bliskom istoku. Upitali smo ga – jesu li opravdane kritike koje se ovih dana čuju na račun njegovog bivšeg poslodavca – Saveznog istražnog ureda?

Matthew Levitt: Američka je javnost doživjela težak gubitak 11. rujna i zato je opravdano brine mogućnost da se stvari nisu rješavale kako je trebalo. Iz Phoenixa je stigao dopis u kojem je rečeno da velik broj ljudi s mogućim fundamentalističkim islamskim stavovima i vezama s al-Qaidom možda želi prodrijeti u zračni promet. U to doba, niži šefovi u FBI-u smatrali su da se, uz sve ostale prijetnje, nemaju vremena baviti i preporukom iz Phoenixa. Ipak, mislim da se nije dogodilo ništa što je napade od 11. rujna moglo spriječiti.

Savezni istražni ured je velika agencija s raznim lancima zapovijedanja. Gospodin Levitt, međutim, smatra da problem nije u veličini i nedostatku komunikacije među različitim dijelovima Ureda. Prema njegovim riječima, FBI nije postupio ispravno kada je zanemario dopis iz Phoenixa. Postavlja se i drugo pitanje – da li FBI adekvatno surađuje s drugim obavještajnim agencijama, kao što je Središnja obavještajna agencija CIA?

Matthew Levitt: "U to se svakako ulažu napori. Naravno, ima i problema na koje Ured ne može utjecati. To spriječava da stvari teku glatko, primjerice pri zaštiti američkih državljana i njihovih prava. CIA ne bi smjela prikupljati informacije o američkim državljanima, a FBI mora biti pažljiv u razmjeni takvih informacija s drugim agencijama."

Među agencijama – kako što su FBI i CIA – postoji, kako kaže gospodin Levitt, i otpor angažiranju “tuđih” agenata u njihovim istragama. Stoga, ocjenjuje ovaj stručnjak za obavještajne aktivnosti, treba pronaći načina da bi se među agencijama ostvarila bolja suradnja.

Tu je još jedan problem – sam FBI je i prije 11. rujna imao kapacitete za obavještajne aktivnosti i borbu protiv terorizma, no njima se nije pridavalo dovoljno pažnje.

Matthew Levitt: "Mislim da bi FBI morao razviti profesionalne kapacitete za obavještajne aktivnosti. FBI je, po svojoj prirodi, policijska agencija. Obavještajna aktivnost je važna za FBI, no agenti nisu obučeni za obavještajne aktivnosti, već uglavnom uče kroz rad. Iako su u tome dobri, ipak mislim da bi trebalo razviti profesionalne kapacitete za obavještajne aktivnostil, bilo u okviru FBI-a ili izvan FBI-a."

Prema riječima bivšeg analitičara FBI-a Matthewa Levitta, takva tijela trebala bi se baviti obavještajnim poslom koji bi mogao spriječiti napade poput onoga od 11. rujna.

XS
SM
MD
LG