Linkovi

Film tjedna: The Sum of All Fears (2/6/02) - 2002-06-02


Ovog vikenda, filmska je ponuda u Sjedinjenim Državama bila vrlo dobra. Uz hvaljenu "Nesanicu", s AL Pacinom i Robinom Williamsom, ljubitelji velikog ekrana dočekali su i film o kojemu se mjesecima mnogo govorilo. "Zbir svih strahovanja", naime, treba pokazati u kolikoj mjeri se nakon 11. rujna promijenilo poimanje popularne zabave.

"The Sum of All Fears", odnosno "Zbir svih strahovanja", četvrti je roman Toma Clancyja koji je doživio ekranizaciju. Ovaj se, doduše, neplanirano našao u situaciji da opisuje scene iz stvarnog života - u vrijeme kada je snimanje već bilo gotovo, dogodio se 11. rujna i romansirana scena gorućeg velegrada odjednom je postala vrlo slična stvarnosti uništenja i dima iznad New Yorka i Washingtona. Kompanija Paramount stoga je mjesecima odgađala premijeru filma iz straha da će publika negativno reagirati na film.

Upravo iz tog razloga, premijera filma je, potpuno neuobičajeno, održana u Washingtonu, a u publici su istaknuto mjesto zauzimala prva imena Pentagona, kao i mnogi ugledni političari. Patriotskoj strani filma dan je velik publicitet, a naglašavan je i doprinos koji je tijekom snimanja pružila američka vojska.

U svojoj osnovi, ovaj je film politički triler, ali radnja započinje nuklearnom eksplozijom, koju u Baltimoreu izazovu teroristi. Daje se naslutiti da su dimenzije tragedije ogromne, - prepun nogometni stadion sravnjen je sa zemljom -, a broj žrtava iznosi najmanje nekoliko stotina tisuća. Međutim, - vjerojatno kao posljedica rezanja scena nakon rujanskih napada -, vidi se tek nekoliko kataklizmičkih scena i par kadrova iz bolnica, a potom se film vraća svojoj trilerskoj osnovi.

Glavni lik filma, mladi analitičar CIA-e Jack Ryan, koga tumači Ben Affleck, nakon nuklearne eksplozije vodi utrku s vremenom da spriječi izbijanje nuklearnog rata između Sjedinjenih Država i Rusije. On je, naime, jedina osoba koja raspolaže informacijom koja može zaustaviti globalnu tragediju u vrijeme dok čelnici obje zemlje pokušavaju otkriti tko je bombardirao Baltimore. Pravi zločinci pokrenuli su lanac događaja s ciljem obmanjivanja bivših hladnoratovskih neprijatelja kako bi ih se navelo na međusobne nuklearne napade.

Za one koji u filmovima vole vidjeti kulturološku poruku o vremenima u kojima živimo, "Zbir svih strahovanja" ispunjava svoju ulogu u završnoj sceni - dok bivši neprijatelji a sada braća po oružju, ruski i američki predsjednik potpisuju sporazume, najviši obavještajni dužnosnici obje zemlje mirno i efikasno likvidiraju prave "bad guys", koji, - dodajmo i to -, nisu islamski militanti. Scena likvidacije po glazbenoj pratnji, - arija "Nessun dorma" iz Puccinijeve opere "Turandot" -, podsjeća na konačnicu jednog filmskog klasika od prije 30 godina - u posljednjim scenama "Kuma", uz iste taktove, mafijaši "uklanjaju" svoje neprijatelje.

Kritičari se, inače, nisu baš milosrdno osvrnuli na film - "zaplet pun rupa", "krajnje neuvjerljivo" i slične riječi tek su najblaže kritike samom filmu. Glavni protagonist, Ben Affleck, prošao je gore - naslijedivši u ulozi Jacka Ryana Harrisona Forda i Aleca Baldwina, nije, po mišljenju kritičara, uspio svom liku dati ni karakter ni težinu. Morgan Freeman, u ulozi direktora CIA-e, kritičarima se mnogo više dopao. Film je režirao Phil Alden Robinson, a scenaristi, koji su obradili Clancyjev roman, su Paul Attanasio i Daniel Pyne.

XS
SM
MD
LG