Linkovi

U čemu se sastoji preustroj FBI-a? (30/5/02) - 2002-05-30


Dužnosnici administracije predsjednika Busha objavili su plan o velikom preustroju Saveznog istražnog ureda, FBI-a, kojim se želi povećati mogućnosti otkrivanja i zaustavljanja terorizma. Evo pojedinostima tog plana, koji su iznjeli direktor FBI-a Robert Mueller i ministar pravosuđa John Ashcroft.

Kako bi se zemlja bolje zaštitila od budućih terorističkih napada, direktor Mueller prebacit će 500 agenata FBI na protu-terorističke djelatnosti. Ured će uposliti dodatnih 900 agenata do rujna uključujući specijaliste za jezike, kompjutorsku tehnologiju i znanost.

Pored toga, FBI će u svojoj središnjici u Washingtonu uspostaviti centralizirani Ured za obavještajna pitanja te će poboljšati suradnju sa Središnjom obavještajnom službom, CIA-om. Gospodin Mueller je istaknuo da će borba protiv terorizma biti glavni prioritet reorganiziranog FBI-a:

"Ono što trebamo raditi bolje jest – prognoziranje. Moramo biti aktivni, moramo razviti mogućnost predviđanja napada. Moramo imati mogućnost da vidimo i ono što se priprema, a to je promjena u fokusu, naročito u glavnom sjedištu agencije."

Plan reforme priprema se mjesecima, ali je dobio poseban značaj u svijetlu nedavnih otkrića da su u glavnom sjedištu FBI-a ignorirana neka upozorenja i signali o terorističkim aktivnostima - prije 11. rujna prošle godine.

Većinom reformi koje gospodin Mueller želi provesti želi se poboljšati sposobnost FBI-a da prikuplja i analizira obavještajne podatke u vezi s terorističkim prijetnjama.

To pitanje izaziva zabrinutost među članovima Kongresa koji pripremaju istragu o tome što je FBI znao uoči terorističkih napada na Sjedinjene Države. Republikanac iz Floride, Porter Goss, predsjedatelj Odbora Zastupničkog doma za obavještajna pitanja, govorio je o tome u nedjelju u programu televizijske mreže Fox News.

"Obavještajne agencije djeluju u inozemstvu i tamo su vrlo dobre. Međutim, problem je da ljudi u sigurnosnom aparatu imaju problem u prijevodu tamo prikupljenih informacija i to je nešto s čim se treba naučiti nositi."

FBI je potresen nizom kritika proteklih nekoliko tjedana prema kojima su čelnici te agencije bili prespori u reagiranju na tragove koje su dobili s terena. Sigurnosni stručnjaci kažu da je znakovita FBI-ova nakana da poboljša svoje kapacitete za analiziranje obavještajnih podataka.

Bivši analitičar pri FBI-u Matthew Levitt kaže da u FBI-u obavještajna analitika nije uvijek bila prioritet. "Do analitičara u FBI-u se ne drži puno. To je okruženje u kojem agenti imaju glavnu ulogu, a drugo osoblje za podršku, poput analitičara, često je zanemareno. Sada, nakon 11. rujna, uviđamo činjenicu da je postajala veoma izražena potreba za boljom strateškom analitikom nego što smo je imali u to doba."

Dok drugi kritičari FBI-a pozdravljaju napor direktora Muellera da poboljša suradnju između njegove agencije i CIA-e, reforme koje je objavio direktor FBI-a vjerojatno će samo djelomično zadovoljiti kritičare na Capitol Hillu. Članovi Kongresa, naime, pripremaju niz teških pitanja o tome što su i kada znale američke obavještajne agencije o terorističkim prijetnjama, uoči 11. rujna prošle godine. Kongresna saslušanja o tome počinju sljedeći tjedan.

XS
SM
MD
LG