Linkovi

Amnesty International - Demokratske zemlje često na čelnom položaju u sputavanju ljudskih prava (28/5/02) - 2002-05-28


U svom najnovijem izvješću Amnesty International tvrdi da su ljudska prava širom svijeta doživjela nazadovanje nakon terorističkih napada od 11. rujna, dok su mnoge vlade usvajale zakone i druge protuteroristčke mjere po ubrzanoj proceduri u ime sigurnosti. Ova organizacija sa sjedištem u Londonu kaže da su se velika kršenja ljudskih prava događala u mnogim zemljama dok su usvajani represivni zakoni, povećavana uloga vojske i uvođena kulturna i vjerska ograničenja. Ova organizacija je priopćila kako su demokratske zemlje često na čelnom položaju u sputavanju ljudskih prava. U izvješću se nabrajaju izvansudska ubojsta u 47 zermalja, nestanci u 35, slučajevi zlostavljanja u 111, te zatočenici savijesti, odnosno, politički zatvorenici, u 56 zemalja svijeta.

Amnesty International također izražava zabrinutost glede sudbine preko tisuću i dvjesto osoba koje su pritvorene u Sjedinjenim Državama nakon terorističkih napada od 11. rujna. Ova organiozacija zamjera Washingtonu što su mjere uvedene nakon toga dovele do pritvaranja stranaca bez vremenskog ograničenja. U izvješću se kritizira i odluka predsjednika Busha da se sudi teroristima al-Qaide pred posebnim vojnim sudovima, uz napomenu da bi takvi procesi kršili međunarodne standarde o poštenom suđenju. U ovogodišnjem izvješću se također ponavlja i prošlogodišnja kritika Sjedinjenih Država zbog korištenja smrtne kazne.

U dijelu izvješća o Europi i Rusiji se kaže da su zlostavljanja i neadekvatni tretman, često manjnina i stranaca, bili širom rasporstranjeni. Po tom izvješću, ruske snage i čečenski pobunjenici počinili su ozbiljna kršenja ljudskih prava.

U izvješću se također navodi pogoršana situacija u Makedoniji, nakon borbi između vladinih snaga i naoružanih albanskih skupina. Navodi se i nemogućnost izbjeglica i prognanika da se vrate svojim domovima u Bosni i Hercegovini jer im se ne može pružiti fizička sigurnost, te im prijeti diskriminacija. Ova je organizacija zabrinuta zbog prekomjerne uporabe sile od strane policije u 34 zemlje - uključujući Albaniju, Gruziju, Litvu, Rumunjsku i Španjolsku. U izvješću se također navodi da je rasizam tijekom prošle godine predstavljao ozbiljan problem, a zločini vezani uz rasu događali su se u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Švicarskoj.

XS
SM
MD
LG