Linkovi

Bush: Bivši neprijatelji - danas partneri (28/5/02) - 2002-05-28


NATO savez je poželio dobrodošlicu Rusiji u novo partnerstvo čiji je cilj povećana suradnja u suzbijanju terorizma i širenju oružja za masovno uništavanje. Obraćajući se svojim kolegama na summitu, predsjednik Bush kao da je ponavljao osjećaje koje je izrazio jedan dužnosnik NATO saveza - da novo savezništvo s Rusijom predstavlja konačno pokapanje hladnog rata.

"Dva bivša neprijatelja sad djeluju kao partneri, nadilazeći pedeset godina podjela i desetljeće neizvjesnosti", kazao je američki predsjednik.

Sa svoje strane ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio kako je to tek početak u tiješnjoj suradnji njegove zemlje sa Zapadom. Vijeće NATO saveza i Rusije dat će Rusiji jednako pravo glasa s drugim zemljama članicama u zajedničkom utvrđivanju politike u borbi protiv novih prijetnji: terorizma, proliferacije bioloških, kemijskih i nukleranih oružja...

Glavni tajnik NATO saveza George Robertson je izjavio da ovo novo Vijeće predstavlja nadu za bolju i sigurniju budućnost. Dodao je kako se nada da novo tijelo neće samo voditi rasprave, već i poduzimati odlučne akcije jer - po njegovim riječima - postoji zajednički neprijatelj.

XS
SM
MD
LG