Linkovi

CSM: Nastavlja se pritisak za reformu FBI-a (28/5/02) - 2002-05-28


Christian Science Monitor u današnjem broju izvještava o sve većem političkom pritisku na Savezni istražni ured – FBI - kojem se na dušu stavlja nekoliko velikih pogrešaka u vezi s istragama terorističkih prijetnji. Kako javlja Monitor, od FBI-a se očekuje da preuzme ulogu obrane američkog teritorija od terorizma ili će, u protivnome, biti osnovana nova vladina agencija koja bi se time bavila. “Čini mi se kao da cijeli FBI treba biti reorganiziran, od najniže razine pa do vrha. Vjerujem da će Kongres tražiti upravo to”, kaže Marshall Wittmann, kongresni analitičar pri washingtonskom institutu Hudson.

Dok se FBI reorganizira isto, prema izvješćima, čini al-Qaida. New York Times piše da američki dužnosnici vjeruju da teroristička mreža Osame bin Ladena i talibani pripremaju svoje zavjere u Pakistanu. Zapovjednik američkih snaga u Afganistanu izjavio je da je cjelokupno vodstvo al-Qaide i talibana protjerano iz istočnog Afganistana te da sada djeluje, zajedno s oko tisuću boraca, u plemenskim područjima zapadnog Pakistana. Prema obavještajnim izvješćima čelnici al-Qaide i talibana sada planiraju terorističke napde, uključujući napade auto-bombama i napadačima-samoubojicama, kako bi poremetili biranje nove nacionalne vlade u Kabulu sljedećeg mjeseca. Pakistan je sam pripremio planove za napad na vođe al-Qaide i talibana, ali bi akcija pakistanske vojske mogla biti odgođena, piše New York Times, zbog napetosti s Indijom.

Jeste li znali da prosječnog Amerikanca svakog dana 30 puta snimaju video-kamere i to pri obavljanju svakodnevnih poslova kao što je, na primjer, uporaba bankomata ili pak ulazak u super-market? Taj podatak iznosi se u Christian Science Monitoru koji ukazuje na problem sve većeg praćenja djelatnosti građana u Sjedinjenim Državama – kako u stvarnom tako i u virtualnom svijetu Interneta. Autor teksta ističe da, nasuprot uvriježenom mišljenju, nije vlada ta koja se bavi takvom djelatnošću, nego američke marketinške kompanije. Dakle, motiv nema nikakvu političku pozadinu nego je u pitanju - zarada.

XS
SM
MD
LG