Linkovi

Republikanci bez Jeffordsa već godinu dana - uzroci i posljedice (26/5/02) - 2002-05-26


Oporbeni demokrati u Washingtonu ovoga su tjedna obilježili godinu dana otkako je senator iz Vermonta Jim Jeffords istupio iz Republikanske stranke. Nakon toga, ovaj se senator iz Vermonta smatrao neovisnim članom Senata, koji je u pravilu glasovao kao i demokrati. Njegova je odluka omogućila Demokratskoj stranci da u Senatu Sjedinjenih Država ponovno stekne većinu, čime je znatno promjenjena ravnotežu snaga u Washingtonu.

Senator Jeffords i čelnik demokratske većine u Senatu Tom Daschle sišli su stepenicama Capitola, na proslavi godišnjice povijesnog istupanja senatora Jeffordsa iz Republikanske stranke. Od 1893. ukupno je sedamnaest senatora istupilo iz svojih stranaka. No, odluka senatora Jeffordsa bila je prva koja je u Senatu Sjedinjenih Država dovela do promjene ravnoteže snaga. Dotadašnja manjina, demokrati, postali su većina, a republikanci – manjina.

Prije Jeffordsove odluke, početkom prošle godine, republikanci su uživali u mogućnosti da po prvi puta u 40 godina kontroliraju Bijelu kuću i oba doma Kongresa. Demokrati su Jima Jeffrodsa, posve razumljivo, smatrali svojevrsnim političkim spasiteljem, a razočarani republikanci - izdajnikom. Unatoč kritikama, senator Jeffords kaže da mu zbog odluke da napusti republikanski tabor – nije žao. "Mnogi su me pitali – bi li ponovno učinio isto. Naravno da bih" - rekao je na proslavi na stepenicama Capitola senator Jeffords.

Njegov istup iz Republikanske stranke omogućio je demokratima da u Senatu određuju zakonodavne prioritete, blokiraju ili usporavaju predsjednikove inicijative, te odlučuju o ishodu postupka nominacije kandidata za razne visoke položaje.

Međutim, senatska većina od samo jednog glasa nije omogućila demokratima da osiguraju usvajanje vlastitih zakonskih incijativa. Kongres je usvojio predsjednikov prijedlog o smanjenju poreza i kompromisni prijedlog o reformi obrazovanja.

Minimalna demokratska većina u Senatu bit će međutim posebno važna na dolazećim kongresnim izborima u studenome, na kojima će se popunjavati svih 435 mjesta u Zastupničkom domu, te 34 od stotinu mjesta u Seantu. Republikanci se nadaju zadržati kontrolu u Zastupničkom domu, te osvojiti većinu u Senatu, zahvaljujući velikoj popularnosti predsjednika Busha.

Politički analitičar Stuart Rothenberg vjeruje da je to dobra strategija: "Predsjednika trenutno podržava oko 75 posto Amerikanaca. No, tri od četiri Amerikanaca i oko 88 posto republikanaca smatra da predsjednik dobro obavlja svoj posao. To su za republikance odlične statistike."

Na kongresnim izborima obično su važna lokalna pitanja. Zbog toga demokrati pokušavaju svratiti pažnju javnosti s rata protiv terorizma, na probleme kao što su zapošljavanje i zdravstvena skrb.

Jim Thurber, direktor Centra za kongresne i predsjedničke studije pri Sveučilištu American ovdje u Washingtonu, ipak ukazuje da je predsjednikova popularnost u zadnjih nekoliko tjedana nešto pala: "Amerikanci su se okupili oko predsjednika zbog terorizma. No, ta podršlka slabi i može slabiti vrlo brzo zbog drugih problema, kao što je loša gospodarska situacija."

Demokrati su nedavno odustali od oštrih kritika predsjednika Busha zbog obavještajnih propusta prije 11. rujna, nakon što su ankete pokazale da većina glasača i dalje podržava predsjednika i da demokratske kritike smatra tek strategijom za prikupljanje dodatnih političkih bodova te pobjedu na izborima u studenom.

XS
SM
MD
LG