Linkovi

Lijekovi protiv bolova - zaštita od Alzheimera? (24/5/02) - 2002-05-24


Američki liječnici su otkrili da neka sredstva protiv bolova mogu pružiti zaštitu od Alzheimerove bolesti. Ti lijekovi, kako izgleda, sprečavaju stvaranje specifičnih naslaga u mozgu, karakterističnih za Alzheimerovu bolest.

Prve spoznaje o potencijalnim dobrobitima nesteroidnih protuupalnih lijekova, liječnici su stekli posve slučajno. Todd Golde, iz Klinike Mayo, u Jacksonvilleu, na Floridi, kaže da je veza uočena u nekim studijama provedenim na starijim ispitanicima, prije dosta godina.

"Promatrani su pacijenti koji su uzimali visoke doze nesteroidnih protuupalnih lijekova, recimo osobe oboljele od reumatoidnog artritisa. Pokazalo se, u toj populaciji, da je incidencija Alzheimerove bolesti bila znatno niža, čak za 50 do 60 posto nego u prosječnoj populaciji," rekao je on.

Znanstvenici vjeruju da Alzheimerovu bolest uzrokuju naslage proteina, poznatog po nazivu amiloid beta. Ekipa znanstvenika iz Floride, na čelu s doktorom Goldeom surađivala je sa svojim kolegama sa sveučilišta Californije, u San Diegu, u istraživanju s ciljem otkrivanja da li nesteroidni protu-upalni lijekovi smanjuju stvaranje štetnih plakova amiloida beta u mozgu. O istraživanju, provedenom na laboratorijskim miševima i na ljudskim staničnim kulturama, znanstvenici izvješćuju u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Doktor Golde kaže da su znanstvenike iznenadili njihovi vlastiti nalazi, jer se pretpostavljalo da naslage proteina nastaju kao posljedica upale, infekcije ili naticanja negdje u ljudskom tijelu. Nesteroidni protuupalni lijekovi djeluju tako što eliminiraju jedan od upalnih mehanizama. Prema doktoru Goldeu, najnovija studija sugerira da, u prevenciji Alzheimerove bolesti, zasluga ne pripada protuupalnom djelovanju tih lijekova.

"Rađeni su pokusi sa steroidima, koji su vrlo snažni protuupalni preparati, i oni se nisu pokazali učinkovitima u smanjenju incidencije Alzheimerove bolesti, ili u njezinom usporavanju kada postane manifestna," rekao je dr. Golde.

Znanstvenici smatraju da je preventivni učinak u slučaju Alzheimerove bolesti zapravo popratno djelovanje nekih nesteroidnih protuupalnih lijekova. Leon Thall, ravnatelj je Odjela za neurologiju Sveučilišta Californije, u San Diegu, gdje je istraživala druga ekipa znanstvenika.

"Mnogi znanstvenici, koji se bave istraživanjem mozga, sada vjeruju da uzrok Alzheimerove bolesti leži ili u prevelikom stvaranju ili lošem metaboliziranju amiloida. Prema tome, provode se intenzivna istraživanja za lijekove koji bi mogli smanjiti stvaranje amiloida. Ako se pokaže da određeni nesteroidni protuupalni lijekovi smanjuju stvaranje amiloida, to je vrlo dobra vijest. No, najvjerojatnije su potrebne doze tako velike da sadašnji nesteroidni protuupalni lijekovi ne bi bili upotrebljivi, jer bi ih se trebalo davati u uveliko prejakim dozama," smatra dr. Thall.

Istraživanja s ciljem utvrđivanja zašto neki nesteroidni protuupalni lijekovi učinkovito smanjuju stvaranje moždanih plakova, a drugi ne, nastavljaju se. S obzirom da se štetne naslage amiloida počinju stvarati mnogo godina prije nego što se pojave simptomi poput demencije, znanstvenici isto tako pokušavaju otkriti kako brzo treba pacijentima početi davati takve lijekove da bi oni bili učinkoviti.

XS
SM
MD
LG