Linkovi

Koliko je al-Qaida još uvijek prisutna? (24/5/02) - 2002-05-24


U New Yorku su pojačane mjere sigurnosti oko gradskih znamenitosti, kao što su Kip slobode i Brooklyn Bridge. Ova je mjera uvedena nakon što je Savezni istražni ured FBI upozorio na mogućnost novih terorističkih napada. O mjerama sigurnosti u New Yorku razgovarali smo s Bruceom Hoffmanom, stručnjakom za terorizam iz Korporacije Rand.

Gospodin Hoffman kaže da se New York prilagodio na nove mjere kako je najbolje mogao. Prema njegovim riječima, nakon 11. rujna nije preostalo ništa drugo nego biti neprestano na oprezu i ozbiljno shvatiti sve prijetnje, pa i ove najnovije.

"Mislim da jasno znamo da su ćelije al-Qaide i danas prisutne diljem svijeta i da su aktivne, iako je sama al-Qaidina mreža u Afganistanu znatno oslabljena u vojnim operacijama. Treba se sjetiti da je al-Qaida izgubila svoje logore za obuku, svoje operativne baze i svoje zapovjedne centre, no da je uvijek bila raspršena po cijelom svijetu. Na primjer, u proteklih nekoliko tjedana al-Qaida je izvela dva napada – jedan na sinagogu u Tunisu i drugi na skupinu francuskih inžinjera u Pakistanu. Mislim da to pokazuje da je al-Qaida, iako oslabljena, još uvijek prisutna," rekao je.

Još se uvijek, međutim, ne zna je li Qaida ostala bez svog glavnog vođe. Gospodin Hoffman misli da to nije niti važno.

"Mislim da treba imati na umu da al-Qaida nikada nije ovisila samo o jednoj osobi. Bin Laden je mogao uspostaviti mehanizam za postavljanje svojeg nasljednika, koji bi omogućio njegovoj organizaciji da nastavi funkcionirati - možda ne tako efikasno nakon gubitka svog karizmatskog vođe, ali i dalje uspješno na jednostavnoj razini, na kojoj bi i dalje bila opasna," kaže ovaj stručnjak za terorizam.

Nedavno se administracija predsjednika Busha oglasila s nizom upozorenja američkoj javnosti. Gospodin Hoffman, stručnjak za terorizam iz Korporacije Rand, vjeruje da su takva upozorenja vrlo korisna da bi ljude podsjetila da je zemlja još uvijek u ratu protiv terorizma i da oprez ne smije popustiti. No, je li u ratu protiv terorizma bilo i propusta? Nedavno je, primjerice, javljeno da je jedan agent Saveznog istražnog ureda FBI-a još u kolovozu prošle godine upozorio da se u američkim školama letenja možda školuju teroristi.

"Problem je da - iako je taj analitičar bio nevjerovatno vidovit – nismo upoznati sa stotinama drugih analiza i nebrojenim scenarijima s kojima policijske i obavještajne agencije svakodnevno barataju. Mnogi od njih su irelevantni, neutemeljeni ili netočni. No, ponekad se pokažu točnima. To je gotovo kao kada čitate špijunski roman Johna Le Carrea. U posljednjih pet strana doznate tko je izdajica i onda vam se sve, počevši od prve strane, čini logično i očigledno," ocjenjuje on.

Baš kao i u trileru, i u pravom životu slika je vrlo rijetko potpuno jasna i nema smisla nagađati što je trebalo učiniti nakon što se nešto dogodilo – zaključuje Bruce Hoffman, stručnjak za terorizam iz Korporacije Rand.

XS
SM
MD
LG