Linkovi

Orentlicher: Strah od nepoznatog (23/5/02) - 2002-05-23


Predsjednik Bush putuje u Moskvu, gdje će razgovarati s ruskim predsjednikom Putinom i potpisati sporazum o smanjenju zaliha nuklearnog oružja. Nakon toga, predsjednik će sudjelovati na summitu s europskim čelnicima, od kojih neki postavljaju pitanja o sporazumu kojega predsjednik ne želi potpisati. Sjedinjene su se Države naime nedavno povukle iz sporazuma o osnivanju Međunarodnog kaznenog suda. Tom Crosby je o ovom pitanju razgovarao s Diane Orentlicher, profesoricom međunarodnog prava na washingtonskom Sveučilištu American.

Administracija predsjednika Busha strahuje da bi se Međunarodni kazneni sud morao koristit za pokretanje politički motiviranih postupaka protiv američkih državljana u inozemstvu. Više od 60 zemalja svijeta, uključujući i nekoliko važnih američkih saveznika, ratificiralo je sporazum o osnivanju ovoga suda. Stoga je američka odluka naišla na brojne kritike.

Diane Orentlicher smatra da je američko povlačenje iz sporazuma “odluka za žaljenje.” "Mislim da administracija s pravom posvećuje pažnju razvoju suda i želi zaštititi američke interese, dok istovremeno podržava ciljeve suda. Ipak ne razumijem odluku o povlačenju, koja je, kako se čini, smišljena da bi potkopala sposobnost Washingtona da pozitivno utječe na razvoj suda. Mislim da objava rata sudu koji tek zaživljava jednostavno nema smisla, ukoliko nam je cilj osigurati njegovu suradnju."

U američkom tisku nedavno su se pojavila izvješća da su i dužnosnici administracije bivšeg predsjednika Clintona, koja je podržala osnivanje Međunarodnog kaznenog suda, imali određene rezerve prema sudu. No, kako ukazuje gospođa Orentlicher, ta je administracija ipak potpisala sporazum o osnivanju suda. Što se tiče sadašnje administracije, gospođa Orentlicher smatra da ona jednostavno – strahuje od nepoznatog:

"Administraciju najviše brinu hipotetske opasnosti. Te se opasnosti vjerojatno neće ostvariti, no ipak američke interese treba zaštititi i protiv takvih opasnosti. Ne znamo kako će sud funkcionirati, jer još niti ne postoji. Dobili smo odlučna uvjeravanja da će biti pravedan i efikasan. Najbolji model za novi sud koji za sada postoji jest haaški tribunal. Vidjeli smo da su Sjedinjene Države, sudjelujući u funkcioniranju tribunala, u velikoj mjeri zajamčile njegov kredibilitet."

Diane Orentlicher, stručnjak za međunarodno pravo također smatra da bi u interesu Sjedinjenih Država bilo da podrže Međunarodni kazneni sud i da, kada on počne s radom, traže da se provedu potrebne promjene. Prema njenim riječima, Washington ne mora žuriti da bi se uključio u rad suda, već može u prvim godinama njegovog rada pomoći da on postane pravedna i ekspeditivna institucija. Nakon toga, kaže gospođa Orentlicher, Sjedinjene Države mogle bi se i priključiti Sudu.

XS
SM
MD
LG