Linkovi

Svijet knjige: Dupla Ekspozicija (20/5/02) - 2002-05-20


Godine rane mladosti za većinu su ljudi pune izazova, a to je, naravno, slučaj i s američkim tinejdžerima. Ti su izazovi posebno naglašeni kod mladih koji su neprekidno izloženi oku javnosti – a taj je slučaj bio s kćerkom predsjednika Geralda Forda – Susan. Trideset godina kasnije, prisjećajući se tih dana, Susan Ford je napisala roman “Double Exposure” – u prijevodu “Dupla ekspozicija”. Glavni lik je – ne neočekivano – kćer američkog predsjednika. Prilog Nancey Beardsley.

1974. godine predsjednik Richard Nixon je odstupio s dužnosti zbog umiješanosti u skandal vezan za kradju predizbornih dokumenata iz sjedišta suparničke, Demokratske stranke. Dopredsjednik Gerald Ford došao je u Bijelu kuću kao 38. američki predsjednik. Dolazak gospodina Forda na čelo države u očima Amerikanaca je obilježio novi početak. Za njegovu kćer, koja je odrasla u Washingtonu, to je označilo kraj dotadašnjeg načina života.

“Po prvi put u života sam uselila u novu kuću. Dobila sam bolju sobu i nisam više morala dijeliti kupaonicu s bratom; život u novoj kući je, dakle, podrazumijevao mnoge prednosti. Mnogi prijatelji koje sam imala nisu, medjutim, mogli više svraćati do mene kao nekad. U takvim se uvjetima možete osjećati kao zarobljenik, sve dok ne postavite svoja pravila igre.”

Vremenom je Susan Ford naučila ne samo kako provesti svoje prijatelje mimo službe sigurnosti, nego je naučila i kako se organizira predsjednička večera, kako se komunicira s novinarima i živi u dano-noćnom okruženju pripadnika tajne službe. Iako bi svi ti doživljaji bili izvanredan materijal za pisanje memoara, Susan Ford se odlučila za roman. Nazvala ga je “Double Exposure”, a pisala ga je zajedno s književnicom Laurom Hayden.

Glavni je lik Eve Cooper, mlada foto-reporterka i kćer novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Država. Samo je nekoliko godina starija no što je Susan bila sedamdesetih godina, a radnja se odigrava u sadašnje vrijeme. Susan Ford je, inače, i sama bila foto-reporter i – kako kaže – glavnom liku romana je dala svoju osobinu otvorenosti.

Kao što se i Susan prvih dana osjećala u Bijeloj kući, tako se i Eve Cooper osjećala kao u klopci – sve dok u ružičnjaku nije pronadjen leš. Pretpostavljalo se da je uzrok smrti bio srčani udar, a ubrzo je utvrdjeno da je preminuli bio brat blizanac jednog od uposlenika Bijele kuće. U džepu mu je pronadjena fotografija misterioznog para u jednoj od spavaćih soba Bijele kuće, poznatoj kao Linkolnova soba.

Koristeći se foto-reporterskim vještinama, Eve započinje istraživati taj slučaj. Njeni čuvari - pripadnici tajne službe - ne puštaju je, medjutim, iz vida, tako da Eve, kao i Susan nekada, počinje koristiti naučene vještine skrivanja od svojih čuvara.

“Način na koji sam ja uspijevala izići na kraj s njima je taj da sam ih zamišljala kao svoju stariju braću koja me neprekidno slijede. .. I danas održavam vezu s agentima koji su me čuvali, a većina ih je već u mirovini. Oni vam vremenom postaju pravi prijatelji.”

Još jedan aspekt života Susan Ford se provlači kroz knjigu “Double Exposure”, a tiče se odnosa s medijima. Eve se brine da će sve što učini osvanuti na naslovnim stranicama novina. A Susan potvrdjuje da joj je izloženost medijima bila jedna od najtežih stvari tijekom života u Bijeloj kući.

No, prisjećajući se tog razdoblja života, ona govori i o nezaboravnim trenucima u Camp Davidu – predsjedničkoj rezidenciji izvan Washingtona. Sjeća se i fascinantinih putovanja u Kinu, u vrijeme dok je na vlasti bio Mao Ce Tung, te susreta s kraljicom Elizabetom, jordanskim kraljem Huseinom i iranskim carem Rezom Pahlavijem.

Susan Ford danas živi u Albuquerqueu, u saveznoj državi New Mexico, gdje piše novi roman.

XS
SM
MD
LG