Linkovi

Internet i autorske tantijeme (20/5/02) - 2002-05-20


Kako sve veći broj ljudi ima pristup brzim internetskim vezama, i sve se više glazbe pohranjuje na kompjutere. Velike tehnološke korporacije spore se s udrugama za autorska prava oko tantijema za glazbenike. Međutim rješenje bi se moglo pronaći kroz kompromis i novu tehnologiju.

Glazbenici, skladatelji i diskografske kompanije žele da ih se plati za korištenje njihove glazbe preko interneta. Novčanu naknadu primaju za svoja djela koja se izvode na radiju i televiziju, ali ne i za glazbene datoteke koje se mogu slušati i pohraniti s Interneta.

Krajem veljače američki Ured za pitanje autorskih prava izdao je preporuku da se osnuje arbitracijski panel koji bi trebao poslušati argumente onih koji čine dostupnim glazbene programe preko Interneta i vlasnika autorskih prava o tome kako bi se tantijemi trebali prikupljati.

Najspornije pitanje jest prijedlog kako retroaktivno prikupiti autorska prava od 1998. godine pa do danas i to za postaje koje svoje programe nude u obliku audio streama preko interneta, kao i kompanije koje glazbene sadržaje pružaju samo preko interneta.

Prema prijedlogu, mnogi servisi koji pružaju usluge jednog ili drugog tipa morali bi platiti najmanje 500 dolara godišnje za dozvolu emitiranja. A o nadlazećim cijenama za emitiranje preko Interneta nedavno se naširoko raspravljalo i na Konvenciji nacionalne udruge radijskih i televizijskih programa u Las Vegasu.

Jedan od kritičara je Larry Jacobson, predsjednik kompanije Real Audio Internet Services. On smatra da će bilo kakav pokušaj vlade da uvede naplatu za dozvole emitiranja postajama preko Interneta biti štetan po potrošače i usporit će razvoj novih tehnologija: "Mislim da se radi o vrlo opasnom svijetu kad vlada pokušava postaviti standarde za tehnologiju. Jer taj je svijet i dalje inovativan. Ne želimo da netko iz vlade pokušava učiniti te izbore. To bi bila kompletna katastrofa. Ponavljam, to se ne bi smjelo učiniti regulativom, već tržištem." No diskografska industrija, skladatelji i glazbenici se s ovime ne slažu. John Simson je glavni direktor kompanije Sound Exhange, koja u ime glazbenika ubire tantijeme. On smatra da cijene nisu previsoke tako da ponudjeni argumenti ne donose ništa novo: "U drugim zemljama tanitijemi se plaćaju izvođačima i diskografskim kompanijama, ili vlasnicima autorskih prava, bez takvih pritužbi."

Svijet digitalne tehnologije se brzo mijenja. S novom trećom generacijom mobitela, svijet mobilne komunikacije i kompjuterske tehnologije postaje jedan svijet.

Intenzivno lobiranje obje strane nastavit će se i nakon 21. svibnja, što je krajnji rok za provedbu novih naplata za emitiranje putem Interneta. Kongres može usvojiti predloženi nacrt, a može tražiti i njegovu reviziju.

Međutim, bilo kakva odluka će imati utjecaja samo na emitiranje programa putem Interneta koji potječu iz Sjedinjenih Država. Stoga ostaje nejasno kako bi se takva regulacija mogla provesti u novom mediju - Internetu - koji ne poznaje nacionalne granice.

XS
SM
MD
LG