Linkovi

Jugoslavenski i srbijanski vrh znali unaprijed za otmicu u Štrpcima (18/5/02) - 2002-05-18


Nakon devet godina od zločina u postaji Štrpci, kada je oteto devetnaest osoba muslimanske i hrvatske nacionalnosti, Fond za humanitarno pravo priopćio je da posjeduje dokumentaciju, koja potvrđuje da su najviši državni dužnosnici Srbije i Jugoslavije bili upoznati s planom otmice.

Sadržaj dokumenta Željezničko-transportnog poduzeća Beograd pod oznakom "strogo povjerljivo" ukazuje da su visoki dužnosnici vojske Jugoslavije, policije, kao i sam politički vrh Srbije i Jugoslavije znali da je 1993. planirana otmica devetnaest građana muslimanske i hrvatske nacionalnosti u vlaku u postaji u Štrpcima, a da ništa nisu poduzeli kako bi se ovaj zločin spriječio - priopćila je direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

Ona kaže da je u istom dokumentu točno preciziran i cilj otmice. Radilo se o strateškoj operaciji srbijanske vojske, a s potrebom vojske Republike Srpske, kako bi se došlo do ratnih zarobljenika, koji bi se zamijenili za srpske zarobljenike u BiH.

Tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević u susretu s obiteljima otetih zaklinjao se da o cijelom slučaju ne zna ništa. Susretu Miloševića s obiteljima otetih nazočila je i Nataša Kandić.

Danas ona kaže: "Nakon devet godina imamo potvrdu da je postojao plan o toj operaciji, da je Slobodan Milošević imao sastanak s rodbinom nestalih, da su tom sastanku nazočili tadašnji šef policije Zoran Sokolović i potpredsjednik Vlade Jugoslavije Nikola Šainović. Stjecajem okolnosti, ja sam bila s tom rodbinom i tada im se Slobodan Milošević obraćao vrlo uvjerljivo obećavajući im da će za nekoliko dana sudbina otetih biti razjašnjena i da će svatko, tko je bio umiješan u to, biti i kažnjen. Ta neljudskost je užasavajuća."

U vrijeme zločina u Štrpcima, predsjednik Jugoslavije bio je Dobrica Ćosić, a haaški optuženik Milan Lukić optužen je upravo za zločin i otmicu u Štrpcima.

XS
SM
MD
LG