Linkovi

Uspostavljeno Vijeće NATO - Rusija (15/5/02) - 2002-05-15


Ministri vanjskih poslova zemalja Sjeverno-atlantskog saveza i Rusije postigli su sporazum o uspostavljanju zajedničkog tijela nazvanog - Vijeće NATO – Rusija. Time će se povećati suradnja dviju strana u borbi protiv terorizma, te će se povećati mogućnost zajedničkog suprotstavljanja novim opasnostima, a otvorit će se i veći prostor za proširenje članstva u savezu.

Do stvaranja Vijeća NATO-Rusija dolazi dan nakon što su Washington i Moskva najavili dogovor o značajnom smanjenju svojih nuklearnih arsenala. Diplomati na dvodnevnom sastanku u Reykjaviku kažu da postizanje ta dva sporazuma znači da je Hladni rat konačno završen. Glavni tajnik NATO saveza George Robertson ocjenjuje da će novoformirano Vijeće omogućiti NATO-u i Rusiji da suradjuju na uspostavljanju istinskog partnerstva.

“Ne može se pretjerati kada se govori o ogromnom značaju ove spoznaje da NATO i Rusija moraju stajati jedno uz drugo u obrani zajedničkih vrijednosti i interesa koji su izloženi opasnostima novog stoljeća.”

Prvi sastanak Vijeća održat će se za dva tjedna, na summitu u Italiji, na kojem će uz šefofe država ili vlada zemalja Sjeverno-atlantskog saveza – uključujući i predsjednika Georgea Busha - sudjelovati i ruski predsjednik Vladimir Putin. Vijeće ima zadatak razraditi plan združenog reagiranja na opasnosti poput terorizma i širenja biološkog, kemijskog i nuklearnog oružja. Hoće li biti moguće uspostavljanje novih odnosa izmedju dugogodišnjih neprijatelja – pitanje je na koje gospodin Robertson odgovara riječima da će to ovisiti od političke volje sudionika koji sada zalaze na nepoznati teren. … Sporazum NATOa i Rusije dio je organiziranog nastojanja da se zapadni vojni savez transformira u fleksibilniju organizaciju koja će moći u vrlo kratkom roku angažirati svoje snage u operacijama na raznim mjestima i u različito vrijeme. Američki državni tajnik Colin Powell kaže da je modernizacija saveza hitan zadatak. NATO se – kako je rekao – mora osloboditi svoje dosadašnje nevoljkosti da sudjeluje izvan euro-atlantskog prostora.

"Opasnosti s kojima bi se NATO u budućnosti mogao sučeliti, možda neće uvijek pojavljivati samo u Središnjoj Europi; NATO mora biti osposobljen za aktivnosti i u drugim područjima.”

Gospodin je Powell takodjer pozvao saveznike na smanjivanje razlika u vojnim potencijalima Sjedinjenih Država i europskih saveznika. To će se postići – kako je rekao – većim izdvajanjem Europljana za vojne potrebe, poput strateških transportnih zrakoplova, komunikacija i obavještajnog rada. … Europski političari napominju, medjutim, da će u većini zemalja biti teško osigurati široku političku podršku za povećanje vojnih izdvajanja.

XS
SM
MD
LG