Linkovi

Reakcije kubanskih iseljenika na Carterov posjet Kubi (14/5/02) - 2002-05-14


Zajednica kubanskih izbjeglica u Miamiju pažljivo prati posjet bivšeg predsjednika Jimmyja Cartera Kubi. Mnogi izražavaju sumnju da će taj posjet dovesti do značajnijih promjena na tom komunističkom otoku.

Amerikanka kubanskog podrijetla Ileana Ros-Lethinen – zastupnica je iz Miamija u američkom Kongresu i glasni pristaša oštrih američkih ekonomskih sankcija protiv Kube. Ona tvrdi da kubanski predsjednik Fidel Castro ostaje potpuno predan komunističkom putu, te da će posjet gospodina Cartera slabo pridonijeti – a možda uopće i neće – povratku demokracije na Kubu.

Kongresna zastupnica iz Miamija kaže da put gospodina Cartera neće naškoditi, ali neće ni postići ništa pozitivno. Prema njenim riječima, kubanski predsjednik poštuje jedino silu. Slično misli i Ninoska Perez – takodjer Amerikanka kubanskog podrijetla – koja optužuje gospodina Cartera da zastupa interese američkog businessa, umjesto da se bori za slobodu i ljudska prava.

Gospodja Perez kaže da posjet Kubi neće utjecati ni na što drugo osim na multinacionalne kompanije koje žele tamo investirati i u čije ime bivši predsjednik Carter govori. Ona smatra da se gospodin Carter zalaže za okončanje američkih sankcija, dok se kubanski iseljenici u Americi zalažu za uspostavljanje slobode na Kubi. Kubanski analitičar sa Sveučilišta Miami – Max Castro – kaže da reagiranja kubanskog iseljeništva nisu neuobičajena. Oni okončanje Kastrove vlasti vide kao borbu na sve, ili ništa, te odbacuju sve inicijative za postupnim promjenama.

Iseljenici – kaže gospodin Castro – prate posjet Jimmyja Cartera s nepovjerenjem.“Više stvari navodi na skepticizam. Prije svega, to je razumljivo nestrpljenje mnogih iseljenika... u nekim se slučajevima radi o ljudima koji su u 60-im, 70-im, pa i 80-im godinama života, koji bi željeli doživjeti ključne i dramatične promjene na Kubi – i to brzo".

No, čak i demokratski orijentirani disidenti na Kubi daju prednost reformama pred revolucijom. Poznati disident Vladimiro Roca, koji je pušten iz zatvora samo nekoliko dana prije dolaska gospodina Cartera, smatra da je potrebno strpljenje. Putovanje bivšeg američkog predsjednika odvija se u uvjetima sve češćeg izjašnjavanja kongresmena u korist ukidanja ekonomskih sankcija protiv Kube. Mnogi iseljenici, medjutim, tvrde da je embargo nužno sredstvo da bi se vlasti u Havani prisilile na demokratske promjene.

XS
SM
MD
LG