Linkovi

Nizozomska nakon ubojstva Pima Fortuyna (10/5/02) - 2002-05-10


Nedavno ubojstvo nizozemskog političara Pima Fortuyna, čelnika jedne desničarske stranke, šokiralo je Nizozemsku, koja se ponosi svojom miroljubivom i egalitarnom tradicijom. Kako iz Roterdama javlja Roger Wilkison, Pim Fortuyn se prilično razlikovao od drugih europskih ekstremnih desničara, poput Jean Marie LePena ili Jerga Heidera – iako se i on “isticao” anti-useljeničkom retorikom te kritikom Islama.

Nizozemci tvrde da je atentatom na Pima Fortuyna nestala i vizija Nizozemske kao “modela društvenog i političkog sklada.” Građani ne mogu vjerovati da se tako nešto moglo dogoditi u jednoj od najtolerantnijih europskih zemalja.

Nizozemski premijer Wim Kok izjavio je da je dan smrti Pima Fortuyna “tragični dan za zemlju i njezin demokratski sustav.” "Svi smo željeli naglasiti potrebu da se sačuva mir, da se poštuju osjećaji obitelji i stranke gospodina Fortuyna."

Ubojstvo Pima Fortuyna - kojeg je ubio jedan 32-godišnji muškarac, kako izgleda politički protivnik – osudili su brojni europski političari. Američko državno tajništvo je preko svoje glasnogovornice priopćilo da se radi o “slučaju besmislenog nasilja.”

Čelnik najveće desničarske stranke u Nizozemskoj Pim Fortuyn postao je poznat na nacionalnoj sceni kada je, prije dva mjeseca, njegova stranka, nazvana “Lista Pima Fortuyna”, osvojila 17 od 45 mjesta u roterdamskoj gradskoj skupštini. Ankete su pokazivale da će na ovotjednim izborima ova stranka osvojiti čak 20 posto glasova.

Pim Fortuyn - po profesiji sociolog – bio je novinski kolumnist i sveučilišni predavač. Bio je također i otvoreni homoseksualac – čime je bio prava rijetkost među desničarima koje je predvodio. Isticao se kontroverznim stajalištima: otvoreno je pozivao strance koji žive u Nizozemskoj, koji čine oko 10 posto nizozemske populacije, “da nauče nizozemski te da se asimiliraju.” Nikad se nije zalagao za protjerivanje stranih useljenika, ali je tražio da se obustavi primanje novih, pogotovo onih iz islamskih zemalja.

U nedavno objavljenoj knjizi, Pim Fortuyn je izjavio da je “islam primitivan i nazadan”, zbog načina na koji tretira žene i homoseksualce. "Islam je jedna nazadna kultura... Ako se žene diskirminiraju, je li to nazadno ili napredno?!" - upitao se u nedavnom radio intervjuu ovaj nizozemski političar.

Pristaše Pima Fortuyna tvrde da je on naglas govorio ono što mnogi građani misle, ali se ne usude reći. Pogotovo veza između kriminala i useljenika, te činjenica da stranci čine više od polovice zatvorske populacije – to je tema koje se većina Nizozemaca kloni, jer ne žele da ih se nazove rasistima.

Jimmy Jensen Van Ray, član stranke Pima Fortuyna, kaže da Nizozemci danas otvorenije govore o problemima multikulturalizma – baš zahvaljujući radu ovog nedavno poginulog političara. "Pim Fortuyn je počeo govoriti o društvenim tabuima. O tome su privatno, ali ne i javno svi govorili: o sigurnosti u gradskim parkovima, gradskim autobusima i tramvajima... To je bila njegova velika kvaliteta, ali kako vidimo to je bilo i vrlo opasno po njega.."

Kao i francuski desničar Jean Marie LePen, Pim Fortuyn je predstavljao simbol pobune protiv “službene politike”, koja se ne želi baviti problemima običnih građana. Međutim on se razlikovao od LePena i austrijskog ultra-desničara Joerga Heidera. Fortuyn se za razliku od njih zalagao za prava homoseksualaca podržavao tržišnu ekonomiju te osuđivao njihov anti-semitizam. Kako izgleda, Pim Fortuyn bi na nizozemsko društvo mogao imati veći utjecaj preko svoje tragične smrti, nego što ga je imao tijekom svioje kratke i kontroverzne političke karijere. Nizozemska tek treba odgovoriti na pitanje: kakve će posljedice imati atentat na Pima Fortuyna po njezine multikulturne i demokratske tradicije?

XS
SM
MD
LG