Linkovi

Mesić: Hrvatskoj treba pomoć, ali ne milosrdna, nego interesna (9/2/02) - 2002-05-09


Iako trodnevni boravak predsjednika Mesića u Sjedinjenim Državama nije – kako nam je rekao – uključivao sastanke s predstavnicima poslovnog sektora, gospodarske teme ipak su bile neizbježne. O većem otvaranju Hrvatske stranom kapitalu i boljem hrvatskom pristupu stranim tržištima, predsjednik je, između ostaloga, razgovarao u nizu bilateralnih sastanaka održanih na marginama skupa UN-a u New Yorku. “Hrvatsku moramo učiniti privlačnom za sve zemlje svijeta” – istaknuo je predsjednik Mesić. Prema njegovim riječima, sada je posebno važno privući ulaganja u izravnu proizvodnju i turizam.

"Turizam je ona grana koja može brzo donijeti sredstva koja se mogu koristiti i u drugim sektorima. Zato mi želimo privući i američki kapital, koji je ogroman, ali i kapital drugih zemalja. Ne smijemo biti orijentirani samo na Italiju, Austriju i Njemačku. Mi moramo Hrvatsku učiniti privlačnom za sve zemlje svijeta, sve demokratske zemlje, koje će u tome naći svoj interes, a i mi ćemo u tome naći svoj interes," kaže gospodin Mesić.

U smislu priljeva američkog kapitala u hrvatski turizam, predsjednik Mesić je prognozirao da će ova godina biti posebno značajna, jer se očekuje dolazak velikog broja američkih turista u okviru turističkih krstarenja. Predsjednik je također istaknuo važnu prisutnost američkih kompanija i u drugim gospodarskim sektorima u Hrvatskoj. “Od američkih aktivnosti u Hrvatskoj očekujemo da angažiraju hrvatske firme kao podizvođače, čime i mi postižemo tehnološki napredak, ali i brže uključivanje u europske tokove” – rekao je predsjednik. Premda Hrvatska uživa odlučnu podršku službenog Washingtona u nastojanjima da se približi euroatlantskim integracijama, u planiranom proračunu State Departmenta za sljedeću fiskalnu godinu predviđeno je smanjenje američke pomoći Hrvatskoj sa 44 na 30 milijuna dolara u sljedećoj godini. Predsjednik Mesić je istaknuo da je Hrvatskoj ipak još uvijek potrebna pomoć, i to ne samo američka.

"Nama je potrebna pomoć da bismo aktivirali svoje potencijale, jer svog kapitala nemamo dovoljno. Mi sada imamo posebnu potrebu da aktiviramo onaj dio privrede, koji je uništen na terenu vojnih sučeljavanja, tamo gdje su se vodile vojne operacije….Hrvatska tu nema dovoljno kapitala, nema poticajnih sredstava i zato mi još tražimo tu pomoć, koja ne mora biti karitativna. Ta pomoć može biti na bazi interesa. Samo da bi se to postiglo, treba upoznati Hrvatsku i njene mogućnosti. Zato mi koristimo sve forume u svijetu da ih orijentiramo prema Hrvatskoj, da oni sami snime da pomoć Hrvatskoj znači i pomoć drugima. Jer, ako Hrvatska aktivira sve svoje potencijale, ona pomaže i svojim susjedima da i oni pokrenu svoje potencijale. No, mi možemo biti interesantni svijetu jedino onda ako povećamo svoje standarde, a to znači i životni standard našeg stanovništva, a to se može jedino uz kapital koji dolazi sa strane," kaže gospodin Mesić.

U Washingtonu se nedavno čula inicijativa da se otok Vis ustupi, uz moguću naknadu, na korištenje NATO savezu kao strateška baza. Ovu je ideju iznijela Udruga američkih Hrvata – Croatian American Association, uz objašnjenje da bi ovakav potez bio od obostrane koristi. Zamolili smo predsjednika Mesića da nam kaže – što on misli o toj ideji.

"To su prijedlozi koji dolaze sa strane. Mi želimo surađivati sa zemljama NATO saveza i ući u NATO savez i ukoliko bi bilo potrebno da se neki naš dio koristi za potrebe NATO saveza svakako da ćemo mi to razmotriti. No, s time ne smijemo dovesti u opasnost razvoj našeg turizma. Dakle, nema govora o tome da bi se nekakav prostor iznajmio, koji bi bio smetnja za razvoj turizma, ali ako možemo surađivati u tom smislu da pružimo pomoć ili floti ili u korištenju dijelova hrvatskog teritorija, svakako da ćemo na to pristati. Međutim, nema smisla govoriti o nuđenju bilo kojeg otoka, bilo kojeg poluotoka, kad na drugoj strani nema takvog zahtjeva," kazao je, u razgovoru za Glas Amerike, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

XS
SM
MD
LG