Linkovi

Život nakon Bijele kuće (6/5/02) - 2002-05-07


Čime se bave američki predsjednici kada se okončaju njihovi mandati? Po odlasku iz Bijele kuće čekaju ih brojne mogućnosti – na globalnom planu tu je recimo angažman u mirovnim pregovorima, u nekom od brojnih svjetskih sukoba. Na domaćem planu, predsjednici se često angažiraju u nekoj od humanitarnih akcija. Ili pak zarađuju milijune dolara – držeći govore ili pružajući konzultantske usluge. No, barem do sada, niti jednom nije palo na pamet da postane medijska zvijezda. O poslu voditelja televizijske kontakt-emisije razmišlja bivši predsjednik Bill Clinton.

Bill Clinton je jedna od najkontroverznijih ličnosti suvremene američke političke scene. Oni koji ga vole podsjećaju na osam godina blagostanja i dinamičnog ekonomskog razvoja. Oni koji ga ne vole – podsjećaju na Aferu Lewinsky i niz drugih skandala.

Kada rangiraju američke predsjednike po stručnosti, povjesničari Billa Clintona stavljaju negdje u sredinu. Evo kako je na takvo mišljenje, u nedavnom televizijskom intervjuu, on sam reagirao: "Većina ih je vjerojatno proteklih osam godina previše čitala novine. Mislim da bi malo predsjednika položilo ispite koje smo mi trebali položiti. Zapravo, ne marim što o meni misle povjesničari. Mislim da će za 30 godina mišljenje biti sasvim drugačije."

Lichtman: Clinton neće slijediti postojeće modele

Čime se obično bave bivši predsjednici, kada napuste Bijelu kuću? Alan Lichtman navodi primjer Jimmyja Cartera, koji se bavi humanitarnim radom u prilog siromašnih: "Radi se o čovjeku koji i dalje želi služiti svojoj zemlji. Angažiran je u jednoj organizaciji koja gradi stanove za siromašne, a također je sudjelovao u brojnim misijama dobre volje na svim stranama svijeta."

Bill Clinton bi, smatra gospodin Lichtman, mogao slijediti primjer predsjednika Geralda Forda, koji se po odlasku iz Washingtona povukao iz javnog života. Međutim, to – kada je u pitanju Bill Clinton – nije izgledno: "Clinton nije spreman slijediti niti jedan od postojećih modela. On želi, kako mi se čini, zauzeti prominentnu ulogu na javnoj sceni, mnogo veću nego što je bio slučaj s drugim njegovim kolegama."

"Svi predsjednici nastoje revidirati vlastito naslijeđe"

Možda na taj način želi izbrisati neke negativnije utiske o svojem mandatu u Bijeloj kući? To će biti teže nego što se čini – tvrdi gospodin Lichtman: "Predsjednici su često pokušavali revidirati vlastito naslijeđe. Po tom je najbolje poznat Richard Nixon. To je vrlo teško. Jer, naslijeđe je onakvo kakvo jest. Sud o Clintonu je vrlo podjeljen. Sumnjam da se nešto može učiniti u vezi s tim."

XS
SM
MD
LG