Linkovi

Selnow: Građani moraju pokazati da žele slobodne medije (3/5/02) - 2002-05-03


“Hrvatska će imati uistinu slobodne medije jedino ako građani jasno pokažu da žele slobodne medije” – smatra Gary Selnow, ko-autor knjige Mediji i politika u Hrvatskoj, profesor informatike i medija na Sveučilištu San Francisco State u Kaliforniji.

Hrvatski su građani svoju želju da mediji budu slobodni izravno iskazali samo jednom: na prosvjedima podrške zagrebačkom Radiju 101, u jesen 1996. godine – smatra Gary Selnow. On dodaje da su u posljednje dvije godine, na hrvatskoj medijskoj sceni stvari krenule na bolje – razbijen je monopol distribucijske kuće Tisak, državna televizija organizacijski je podijeljena na tri dijela, progon medijskih kritičara kakav je postojao u vrijeme bivše vlade više se ne prakticira.

Međutim, sudska odluka protiv tjednika Feral Tribune baca sjenu na profil cijele zemlje, kao države u demokratskoj tranziciji – smatra Gary Selnow.

Feral Tribune je nedavno sudski kažnjen visokom novčanom kaznom zbog toga što je, u članku objavljenom 1993. godine, nanio – kako se kaže u presudi – “duševne boli” jednom tadašnjem državnom dužnosniku.

Duševne boli - 'upravo suludo!?'

Gary Selnow smatra da je “tužna činjenica što hrvatski zakon još uvijek sadrži odredbu koja kažnjava novinsku kritiku.” "To je upravo suludo. Institucija duševne boli je, kao prvo, loše definirana – što to uopće znači? To može biti bilo što, ja imam duševne boli svaki dan kada se vozim na posao, u prometnim gužvama. Za nas na Zapadu to zvuči prilično zastrašujuće, kada čujemo da se novinarima sudi zbog nanošenja takvih ‘duševnih boli’".

Garyja Selnowa međutim još više brine činjenica što hrvatska javnost progonjenom splitskom tjedniku ne pruža dovoljnu podršku. “Ne pozivam na okupljanje na gradskim trgovima, međutim zabrinjava činjenica da se više javnih ličnosti, kao i vlada te predsjednik države nisu otvoreno izjasnili u korist Feral Tribunea”.

"Ako ljudi ne reagiraju na ovaj slučaj, ako se represivne odredbe ne uklone iz zakona, onda će hrvatski mediji u budućnosti imati prilično problema. Neki budući zakonodavac već je sada svjestan da javnost, očito, ne vodi brigu o tome kakve novine čita, kakvu televiziju gleda, kaka radio sluša... Možda javnost niti ne želi slobodne medije. Zakonodavci i zbog toga ne mijenjaju zakon, jer vide da javnost, izgleda, ne smatra slobodu medija prioritetom" - kaže gospodin Selnow.

On smatra da bi slučaj Feral Tribunea mogao postati svojevrsnim katalizatorom političkog i medijskog razvoja Hrvatske. “On bi mogao ukazati na obnovu represivnih trendova iz bliske prošlosti. Međutim, ako se Feralu iskaže jača podrška, ovaj bi slučaj mogao pridonijeti boljem, jasnijem odnosu između valsti i medija, te samih građana i vlasti” – kaže Gary Selnow.

XS
SM
MD
LG