Linkovi

Novak: Emancipacija medija od vlasti prespora (3/5/02) - 2002-05-03


Hrvatski mediji tek danas stoje pred izazovom kojem su se novinari nadali još 1990, nakon sloma komunizma. Emancipacija medija od utjecaja vlasti na ovim se prostorima događala puno sporije od očekivanja – tvrdi Božo Novak, ugledni hrvatski publicist, nekadašnji urednik lista “Vjesnik” i bivši direktor novinske kuće “Vjesnik”, a današnji direktor Vijeća za medije pri Hrvatskom helsinškom odboru.

Govoreći o proteklih deset godina, gospodin Novak kaže: “Dogodila se pretvorba – pretvorba medija iz bivšeg sustava je oštetila novinare. Bilo je najbolje – i za to sam se zalagao ja, kao i Hrvatsko novinarsko društvo – da se ti mediji predaju u vlasništvo novinara, jer novinar mora biti okrenut tržištu i on iz tog broda ne može pobjeći. On je zainteresiran da postoji puna sloboda informiranja. To se nije dogodilo. Cijeli splet zakona, naročito od 1996, išao je na ograničavanje slobode medija, umjesto da je širi.”

Grubih pritisaka vlasti na medije – tvrdi Božo Novak – od zadnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj više nema. “Mi smo u takvoj situaciji da ograničavanja slobode izražavanja nema, da su mediji mnogo slobodniji, no sada se otvaraju ona pitanja koja se otvaraju u svim tranzicijskim zapadnim zemljama. Prvo je da su mediji i javno dobro i biznis i posao. To je taj sukob interesa, kojega Zapad konstantno rješava i to je stalan i otvoren sukob. Pitanje je samo kakav je trend – da li poslodavci nameću novinarima ograničenja, da li nepoznati centri koji imaju moć ograničavaju slobodu novinstva, da li se stvara korupcija u novinarstvu, ili postoji slobodno i otvoreno tržište.”

Nakon poraza HDZ-a na izborima, nova je vlast promptno ukinula odredbe Kaznenog zakona, prema kojem je državni odvjetnik bio dužan kazneno goniti svakoga tko uvrijedi petoricu najviših državnih dužnosnika. Međutim, ostale naslijeđene HDZ-ove zakone, koji sputavaju slobodu medija, sadašnja vlast – tvrdi Novak – presporo mijenja. “Postoji jedan čitav splet zakona koje je ova vlast trebala odmah promijeniti, međutim, ona to radi jako polako – od Zakona o informiranju, do Zakona o televiziji, Zakona o HINI, Kaznenog zakona, te Zakona o čuvanju poslovne ili državne tajne. Tu se mnogo kasni. Sada je Ministarstvo kulture predložilo jedan Zakon o informiranju, koji bi bio zakon nad zakonima za sve medije,” ocjenjuje gospodin Novak.

Poseban problem – smatra Božo Novak - obrazovanje je novinara. Istraživanje profesora sa studija novinarstva u Zagrebu Stjepana Malovića pokazuje da su danas novinari u Hrvatskoj slabije obrazovani nego prije trideset godina, a neobrazovanim novinarima poslodavac lakše manipulira.

XS
SM
MD
LG