Linkovi

Iz tiska: siromaštvu u svijetu dolazi kraj? (2/5/02) - 2002-05-02


Sa stranica New York Timesa saznajemo da, sedam i pol mjeseci nakon terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar, deseci tisuća učenika njujorških škola pate od kroničnih noćnih mora, straha od javnih prostora, anksioznosti i drugih problema s mentalnim zdravljem. Više od 10 posto školske djece nakon 11. rujna patilo je od posttraumatskog stresnog poremećaja, a još više, - 15 posto -, pati od agorafobije, odnosno straha od javnih prostora. Od ovih potonjih, velik broj se plaši koristiti sredstva javnog prijevoza. Djevojčice u većem broju od dječaka pate od takvih psiholoških problema, a, što se tiče dobi, poremećaji češće pogađaju učenike četvrtih i petih razreda osnovne škole, nego njihove starije kolege.

Sa stranica bostonskog Christina Science Monitora saznajemo da siromaštvu u svijetu možda dolazi kraj! Dr. John Edmunds, profesor na ekonomskom fakultetu sveučilišta Wellesley, u Massachusettsu, i ugledni stručnjak za financije, tvrdi da svijet uistinu postaje sve bogatiji, bez obzira na nedavno izvješće Svjetske banke prema kojemu jaz između bogatih i siromašnih postaje ogroman. Dakle, profesor Edmunds kaže da je svijet tijekom osamdesetih i devedesetih postajao bogatiji po stopi od 11 posto godišnje, što se nastavlja i sada. Kada se od toga odbije svjetska inflacija, - 2 posto -, ostaje netto 9 posto bogaćenja. A, recept profesora Edmundsa manje bogatim zemljama? Otvaranje sve većeg tržišta dionicama kako bi javnost imala u što ulagati, čak i ako raspolaže minimalnim sredstvima.

I, za kraj, pogled na sportske stranice New York Timesa s kojih, pak, saznajemo, da se najskupljim trkačkim konjima puno više isplati ne natjecati se, nego biti u penziji. Uoči nedjeljne utrke Kentucky Derby, koju ne propušta niti jedan ljubitelj konjičkog sporta, ponovno se rasplamsava rasprava o tome kako najbolji trkaći konji trče sve manje. Razlog: vlasnicima se više isplati da ih penzioniraju i - po ogromnoj cijeni - naplaćuju njihovo očinstvo budućim zvijezdama hipodroma. Za ilustraciju, spomenimo da vrhunski trkači uspijevaju zaraditi na utrkama najviše pokoji milijun dolara. Isti ti konji po parenju zarade između oko 75 do 100 tisuća dolara, a neki i po pola milijuna. A, pare se, oko 80 do sto puta godišnje! Računica je, zaista, vrlo jednostavna.

XS
SM
MD
LG