Linkovi

Može li LePen pobijediti? - reportaža iz Marseillesa (2/5/02) - 2002-05-02


Francuski desničarski predsjednički kandidat Jean-Marie Le Pen održat će danas veliki predizborni skup u Marseillesu, gradu u kojem uživa veliku popularnost. Gotovo svaki četvrti građanin dao je svoj glas Le Penu u prvom krugu izbora, što je mnogo više od nacionalnog prosjeka. Što je uzrok tolikoj popularnosti ovog krajnje desnog kandidata?

Počnete li se uspinjati strmim marseilleskim ulicama koje vode od luke prema gradu, učinit će vam se da ste u možda u Aleksandriji, u Egiptu, ili negdje u Alžiru. Miris pečenih tuniskih kobasica širi se zrakom, arapske žene hodaju u tradicionalnim nošnjama, a stariji muškarci s fesom na glavi, drijemaju sjedeći na klupama.

Marseille je francuski ulaz u sjevernu Afriku, ali i sjedište čelnika Nacionalnog fronta Jean–Marie Le Pena. Kao i u drugim gradovima Francuske, i u Marseillu su studenti žestoko prosvjedovali protiv Le Pena, koji je u prvom krugu predsjedničkih izbora izbio na drugo mjesto.

Gospodin Le Pen je dobio gotovo 17 posto glasova francuskih birača, čime je pretekao aktuelnog premijera Lionela Jospena. Medjutim, u Marseillu je Le Pen bio prvi i osvojio 23 posto glasova, pretekavši i predsjednika Jacquesa Chiraca. U ovom lučkom gradu, s mnogo sjeverno-afričkih muslimana i Židova, Talijana i Armenaca, gospodin Le Pen se oslonio na svoju tradicionalnu biračku bazu – radničku klasu, bijelce Francuze.

Međutim, druga generacija arapskih muslimana i Židova takodjer je glasovala za ovog krajnje desnog kandidata – unatoč njegovih izjava koje se tradicionalno smatraju anti-imigrantskim, a ponekad i anti-semitskim.

Jackie Blanc, čelnik Marseilleskog ureda Nacionalnog fronta kaže da njegovo stjecanje novih pristaša ne iznenađuje. On tvrdi da nedavni dogadjaji, uključujući jačanje nesigurnosti zbog zločina i vala napada na Židove u Francuskoj, jačaju popularnost gospodina Le Pena. On kaže da Francuzi pokazuju da prihvaćaju njegovu poruku o vladavini reda i zakona.

Salah Bakiri, član gradskog vijeća arapskog podrijetla, vodi projekat pomoći mladim ljudima niskih primanja. On kaže da mnogi stariji sjeverno-afrikanci koji žive u Marseillu ne mogu više otrpjeti nasilje u svojim četvrtima, za koje se često optužuje drugu i treću generaciju arapskih mladića.

Iako je Le Pen u jednoj od svojih izjava okarakterizirao plinske komore u nacističkim logorima smrti kao 'tek jedan povijesni detalj', lokalna političarka Evelyne Sitruk kaže da je dio Židova u Marseillu podržao ovog kanddiata u prvom krugu izbora.

Gospođa Sitruk, koja je i sama Židovka, kaže da je dio židovske zajednice privuklo Le Penovo obećanje o vladavini reda i zakona. Iako su šanse da Jean-Marie Le Pen pobijedi na izborima vrlo male, stručnjaci smatraju da bi njegova stranka u lipnju mogla osvojiti dodatna mjesta u parlamentu.

Međutim, unatoč popularnosti Le Pena, tek nekolicina ljudi na ulicama Marseillea spremna je priznati da je u prvom krugu glasovala za tog desničarskog kandidata. Jedan trgovac u gradu kaže nam da ne vjeruje kako su Francuzi rasisti, no da je marseljski glas za La Pena zapravo predstavljao protest njegovih stanovnika protiv francuske vlade, i da nije u vezi s etničkom pripadnošću glasača.

XS
SM
MD
LG