Linkovi

Kupovanje pod budnim okom Velikog Brata (2/5/02) - 2002-05-02


Marketinška istraživanja su oduvijek bila važan dio gospodarstva – svaki se proizvođač trudi da baš on najbolje udovolji željama kupaca. Još ne tako davno, takva su se istraživanja provodila na prilično tradicionalan način: kupce bi se jednostavno pitalo sviđa li im se nešto ili ne, a način na koji ih se pitalo varirao bi od presretanja u trgovinama, pa do okupljanja takozvanih fokus grupa.

U najnovije vrijeme, međutim, kupcima se događa da ih u trgovinama prati svevidljivo oko Velikog Brata – najnoviji trend u marketinškim istraživanjima su skriveni mikrofoni i kamere koji jednostavno špijuniraju kupce i snimaju svaki njihov izraz lica, uzdah, osmijeh, komentar i štogod već drugo rade dok razgledavaju robu u trgovinama. Mnogi stručnjaci, naime, tvrde da fokus grupama i izravnom ispitivanju nedostaje iskrenost nesvjesnosti; kako kažu, takvi ispitanici žele ugoditi ispitivaču, pa često govore ne ono što sami misle, nego ono što misle da ispitivači žele čuti.

Jedan od takvih novih marketinških laboratorija je i butik "Once Famous", u Minneapolisu, koji vodi kompanija za ispitivanje tržišta "Fame", inače dio reklamno-marketinškog korporacijskog diva Omnicom Group Inc. Spomenuti butik zauzima prilično velik prodajni prostor, u jednom od pješački najprometnijih dijelova Minneapolisa, tako da mu ne nedostaje potencijalne zainteresirane klijentele. Uređenje butika i izloženi proizvodi mijenjaju se vrlo često, prema potrebama testiranja proizvoda.

Najčešće, vrlo sofisticirani izlošci uključuju istovremeno i otmjeni namještaj, ukrasne predmete, odjeću, japanski rukom izrađene papire za pisanje, orijentalne sagove i mnogoštošta drugoga. Ponekad, međutim, klijenti kompanije "Fame" imaju vrlo specifične želje. Recimo, na zahtjev kompanije General Mills, butik je bio pretvoren u potpunosti u trgovinu odjećom, kako bi spomenuti proizvođač prehrambenih proizvoda ustanovio može li u okružju odjeće prodavati svoje kukuruzne i žitne pahuljice, sojine napitke, kekse i druge proizvode.

Na kraju ispitivanja, klijenti kompanije "Fame" dobivaju vrlo iscrpno izvješće, praćeno snimkama i statističkom obradom. Ukoliko isti klijent provede slično istraživanje na nekoliko lokacija, dobiva uvid u marketinške potencijale svog proizvoda koji je daleko bliži realnosti, nego što se to može postići probranim fokus grupama. Doduše, takva ispitivanja nisu jeftina: dva dana snimanja koštaju 15 tisuća dolara, a iscrpnije ispitivanje s dodatnom obradom snimki i do 100 tisuća dolara.

I, na kraju, kažimo da se takva tajna snimanja u trgovinama uopće ne kose sa zakonom – kako tvrde pravnici, kupci se, naime, već samim ulaskom u trgovački prostor praktički odriču svog prava na privatnost. Doduše, ako svoje komentare ne izgovore, - ni glasno, ni šapatom -, ostaje im još uvijek sloboda nesputane misli!

XS
SM
MD
LG