Linkovi

Pred američko-europski summit: Sloga uz razlike (1/5/02) - 2002-05-01


Na redovitom godišnjem summitu Europske unije i Sjedinjenih Država, sutra se u Washingtonu sastaju čelnici unije i predsjednik Bush. Sve razvijenija američko-europska suradnja u borbi protiv terorizma, mogla bi pasti u sjenu političkih razlika glede Srednjeg istoka. Problem u međusobnim odnosima izazvao je i ozbiljni prijepor glede američkog uvođenja dodatnih pristojbi na uvozni čelik.

Dominantna tema razgovora bit će, kako se očekuje, Srednji istok. Radi se o pitanju koje je medju Europljanima i Amerikancima izazvalo podjele – unatoč javnim nastojanjima obiju strana da ostave dojam jedinstva.

Razlike oko Srednjeg istoka

U Washingtonu se sve više negoduje zbog – kako kažu neki američki dužnosnici i kongresmeni – pretjeranih europskih simpatija prema Palestincima. Istovremeno, Europljani su uznemireni zbog, kako kažu, američke popustljivosti prema izraelskom premijeru Arielu Sharonu i njegovim vojnim operacijama.

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi, koji će, zajedno s španjolskim premijerom Jose Mariom Aznarom, predvoditi izaslanstvo Europske unije na washingtonskom summitu, izjavio je novinarima u Bruxellesu da pozdravlja sporazum postignut uz američko posredovanje koji predvidja okončanje izraelske opsade sjedišta palestinskog čelnika Yassera Arafata u mjestu Ramalli.

Gospodin je Prodi, međutim, rekao da je neprihvatljivo izraelsko onemogućavanje odlaska istražne komisije Ujedinjenih naroda u palestinski izbjeglički logor u Jeninu s ciljem utvrdjivanja činjenica o tome što se dogodilo u logoru tijekom izraelskog vojnog upada.

Gospodin Prodi kaže da ukoliko izraelska vojska nema što skrivati, ne postoje nikakvi razlozi za daljnje odlaganje misije Ujedinjenih naroda. Ovo je prilika da Izrael pokaže kako nema što skrivati.

Izrael kaže da se pribojava “anti-izraelske pristranosti” Ujedinjenih naroda, što bi se moglo odraziti i na konačni izvještaj misije. Izrael niječe palestinske tvrdnje o masakru u izbjegličkom logoru u Jeninu.

Konzultacije u vezi Iraka

Što se tiče američkih planova o proširenju rata protiv terorizma i na Irak – Europa ne pokazuje preveliki entuzijazam. Gospodin je Prodi izjavio da se ta tema neće naći na dnevnom redu sutrašnjeg summita. On je, međutim, upozorio na opasnost da bi bilo koja vojna akcija protiv Bagdada mogla izazvati razdor u globalnoj anti-terorističkoj koaliciji.

Washington, inače, odbacuje europske prigovore o američkom unilateralizmu, te je upravo zbog toga zakazao četvorni sastanak posvećen Srednjem istoku. Sastanak će se održati odmah nakon summita Europske unije i Sjedinjenih Država, a na njemu će sudjelovati državni tajnik Colin Powell, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, povjerenik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana i ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov.

Pomoćnica američkog državnog tajnika Elizabeth Jones izjavila je novinaroma u Bruxellesu da se Sjedinjene Države neprekidno konzultiraju sa savezničkim zemljama: "Vrlo cijenimo konzultacije s našim europskim prijateljima i saveznicima. Mi smatramo da nismo, ni u kojoj mjeri, unilateralisti. U protivnom, ne bi smo ni bili ovdje. Ne bi bilo četvornog sastanka i ne bi bilo ni summita Europska unija-Sjedinjene Države.”

EU traži da Washington kompenzira strane proizvođače čelika

Gospođa Jones kaže da se Sjedinjane Države nadaju da će biti riješen još jedan problematični prijepor u transatlantskim odnosima. Radi se o američkoj odluci da uvede pristojbe od 30 posto na neke vrste uvoznog čelika. Europska unija ne namjerava odustati od zahtjeva za kompenzacijama koje proizvođači čelika trebaju dobiti zbog pretrpljenih gubitaka. Ukoliko Washington ne pristane na kompenzacije, unija će uvesti dodatne pristojbe na niz američkih proizvoda.

Unatoč tim problemima, očekuje se da će sutrašnji summit naglasiti nastojanja da se učvrsti američko-europska suradnja u borbi protiv terorizma – istovremenim djelovanjem službi sigurnosti i financijskih institucija.

XS
SM
MD
LG