Linkovi

Đukanović: UN se nakon još jednog mandata treba povući s Prevlake (30/4/02) - 2002-04-30


“Nemamo nikakvih teritorijalnih pretenzija na Hrvatsku… Brinu me promiloševićevske snage u Crnoj Gori koje su ohrabrene nekim ishitrenim potezima u stvaranju nove države sa Srbijom, a ja sam osobno pristaša neovisne Crne Gore” – sve su to izjave crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, koji je tijekom službenog boravka u Washingtonu održao panel u američkom Institutu za mir.

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović nije krio ozbiljnu razočaranost stvaranjem nove države koja će se zvati Srbija i Crna Gora. Gospodin Đukanović naglašava da je državni sporazum vrlo kompliciran za implementaciju, jer se njime stvara jedna netipična državna zajednica s dvije središnje banke, s dvije valute, dva carinska sustava.

Milo Đukanović ističe da time, ipak, nisu suspendirana prava Crne Gore na osamostaljivanje, jer sporazum, tri godine od njegove implementacije, pruža mogućnost održavanja referenduma za neovisnost.

Kada je sigurnosna situacija u pitanju, gospodin Đukanović kaže kako se čitava regija europskog jugoistoka nalazi pred važnim vojnim reformama, zatim da je važno smanjiti nacionalne vojne snage i uklopiti se u međunarodne zahtijeve i standarde. Jedno od sigurnosnih pitanja je i pitanje polutotoka Prevlaka, odnosno odnosi s Republikom Hrvatskom:

Milo Đukanović: “To se pitanje rješava jednom uzlaznom putanjom od vremena kada smo gospodin Mesić i ja imali susret u Cavtatu i kada smo, rekao bih i transparentno prešli neke probleme koji su opterećivali naše odnose. Naravno, tu je, do sada, postojalo nekih proceduralnih problema, jer je Hrvatska, kao međunarodnopravni subjekt, morala komunicirati s dosadašnjom Jugoslavijom, kao drugim međunarodnopravnim subjektom, a u isto vrijeme uvažavati neke posebne specifičnosti Crne Gore koja se nalazi u toj zoni razgraničenja s Hrvatskom i koja je imala izravne interese vezane za to pitanje. Mislim da su se stvorili uvjeti da se polako misija UN-a na Prevlaci privodi kraju, vjerojatno uz još jedan mandat. Kao što znate Crna Gora nema nikakvih teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj, dakle mi respektiramo teritorijalnu cjelovitost Htvatske, ali mislim da je pred nama jedan period konstruktivne suradnje kada je u pitanju razgraničenje na moru što je za nas novo pitanje. Mislim da ćemo tom pitanju morati pristupiti, ne samo striktno čitajući medjunarodno pravo, nego i uvažavajući i neke specifične okolnosti. No, s obziron na novu klimu u odnosima ja ne sumnjam da ćemo mi do odgovora na to pitanje i doći.

Glas Amerike: Mogu li o tom pitanju izravno razgovarati Zagreb i Podgorica?

Milo Đukanović: Ono što je važno jest to da je oko ovog pitanja promijenjena klima i u Beogradu tako da se danas ostvaruje i izravna komunikacija izmedju Beograda i Zagreba, ali istodobno i dobra komunikacija Beograda i Podgorice i mislim da oko te teme imamo približene stavove.

Milo Đukanović je govorio i o kriminalu u Crnoj Gori i regiji. Izjavio je da od susjednih zemalja niti jedanput nije dobio nikakvu obavijest koja bi ukazivala na krijumčarenje preko Crne Gore. Dodao je da su teze o njegovoj navodnoj ulozi u kriminalnim radnjama pokrenute iz političkih razloga kako bi se pokušao oslabiti njegov položaj u razgovorima o stvaranju nove države, odnosno o pitanju neovisnosti Crne Gore.

XS
SM
MD
LG