Linkovi

Amerika sve manje ovisna o nafti sa Srednjeg istoka (29/4/02) - 2002-04-29


Industrijske zemlje sve su manje ovisne o nafti sa Srednjeg istoka. Analitičari tržišta nafte tvrde da će Zapad, u sljedećih nekoliko godina, naftu iz arapskih zemalja trebati još manje.

Gotovo 49 posto uvozne nafte u Sjedinjene Države stiže iz zapadne hemisfere – iz zemalja poput Kanade, Meksika i Venezuale. 1980. godine, Amerika je iz tih zemalja uvozila znatno manje nafte – odnosno 35 posto svog ukupnog uvoza – a glavni je izvoznik tada bila Saudijska Arabija.

James Smith ovu promjenu objašnjava na sljedeći način: nove su tehnologije dovele do mnogo većih rezervi sirove nafte, jer se ona sada može tražiti i na vrlo velikim morskim dubinama – što upravo pogoduje zemljama zapadne hemisfere. "Promjena u načinu proizvodnje utjecala je i na trendove u prodaji nafte. Danas se nafta vadi u područjima koja su prije trideset godina bila posve nedostupna" - kaže ovaj analitičar tržišta energenata.

Struth: Dobra tržišna šansa

Ubrzo će naftnoj industriji biti na raspolaganju i tehnologija koja omogućava promjenu prirodnog plina u tekući oblik, koji potom – u takvoj formi – postaje konkurencija nafti. Tako prerađeni prirodni plin, kaže stručnjak za energetiku Alan Struth, ne treba transportirati plinovodom, zbog čega ga je lako prebacivati s kontinenta na kontinent: "To je dobra tržišna šansa – pogotovo s točke gledišta onog koji kupuje. Pitanje je cijena kapitala te koliko se profit može očekivati. Bez obzira na te nepoznanice, neke tvrtke već su počele s takvim projektima."

Smith: Nove tehnologije povećale rezerve sirove nafte

Tehnologija koja pretvara prirodni plin u formu tekućine atraktivna je za mnoge zemlje, kaže James Smith. "Područja sjeverne Aljaske sadržavaju velike rezerve prirodnog plina za koji se do sada nije pronašao profitabilni način prodaje, jer je izgradnja plivoda bila jednostavno preskupa."

Nova će tehnologija revolucionizirati i globalno tržište nafte i naftnih derivata. "Radi se o alternativi koja bi moć zemalja OPECa, tradicionalnih izvoznika nafte, gotovo prepolovila. Jer, zemlje koje bi se koristile novom tehnologijom pretvaranja prirodnog plina u tekući oblik, i njegovog izvoza u toj formi, nalaze se na svim stranama svijeta. Primjerice, Rusija ima ogromne rezerve prirodnog plina, kao i Norveška u Sjevernom moru, Sjedinjene Države na Aljasci, a postoje rezerve i u nekoliko zemalja Južne Amerike", kaže James Smith.

Međutim, on upozorava da je ovakav razvoj događaja ipak razmjerno daleko – široka primjena ove nove tehnologije je još uvijek stvar ne tako bliske budućnosti.

XS
SM
MD
LG