Linkovi

Reforma Službe za useljavanje i naturalizaciju (26/4/02) - 2002-04-26


Zastupnički dom Kongresa – kako smo čuli – usvojio je prijedlog Zakona o ukidanju Službe za imigraciju i naturalizaciju, te stvaranju dvije nove službe koje bi preuzele posao ukinutog INS-a. A o kakvim se poslovima radi govori i podatak da svake godine više od 250 milijuna ljudi uđe i izađe iz Sjedinjenih Država. Mnogi opetovano prelaze granicu; neki legalno, a neki ilegalno. Nakon terorističkih napada od 11. rujna, Amerikanci ponovno na nacionalnoj razini raspravljaju o imigraciji. A u središtu rasprave je uloga vladine Službe za imigraciju i naturalizaciju, koja bi trebala voditi računa o tome tko ulazi u zemlju, odnosno, iz nje izlazi.

Tvrdnja da je američki imigracijski sustav u neredu više nije nikakva vijest. Jo Ann Adlerstein, voditeljica imigracijskih poslova u advokatskoj tvrtki Proskauer & Rose, u New Yorku, to objašnjava vrlo jednostavno. "To je jedna agencija s rascjepom ličnosti - ona vrši istovremeno dvije funkcije: loše mora držati izvan Sjedinjenih Država, a dobrima mora pomagati," smatra ona.

Godinama, stranci su uspjevali neprimjećeno ući u zemlju. Pa, i posjetitelji koji legalno dođu u zemlju, često nekažnjeno ostanu i nakon isteka vize. No, nakon 11. rujna, dužnosnici su shvatili da su teroristi vješto iskoristili slabosti američkog imigracijskog sustava. Predsjednik Bush nije skrivao bijes kada se saznalo da su imigracijski dužnosnici poslali odobrene studentske vize Mohamedu Atti i Marwanu Al-Shehhiju šest mjeseci nakon što su njih dvojica dva oteta zrakoplova obrušili na Svjetski trgovinski centar, ubivši i ranivši tisuće ljudi. Trojica od 19 rujanskih terorista ostali su u Sjedinjenim Državama nakon što su im istekle vize, a oni nisu usamljeni slučajevi.

Prema statistikama Službe za imigraciju i naturalizaciju, trenutno u Sjedinjenim Državama živi više od 3 milijuna stranaca čije su vize istekle. Jo Anne Adlerstein kaže da to nije glavni problem.

"Ono što se dogodilo s vizama teroristima je sramota, ali to nije središnji problem. Naš problem nije kada vlada šalje ljudima papire; naš je problem KOGA vlada pušta da uđe u zemlju," ističe gospođa Adlerstein.

Problemi s vizama najočigledniji su primjer rastućeg informacijskog ponora koji Služba za imigraciju i naturalizaciju mora zatvoriti i premostiti. Jan Ting je profesor na Pravnom fakultetu sveučilišta Temple, a ranije je bio pomoćnik direktora Službe za imigraciju i naturalizaciju. On kaže da velik dio problema u ovoj vladinoj agenciji proističe iz nedostatka komunikacija unutar same agencije.

Vrlo često, kako kaže, agenti na terenu nedovoljno informiraju djelatnike koji odobravaju vize, odnosno, desna ruka ne zna što radi lijeva. Isto tako, tvrdi profesor Ting, neki od problema INS-a, - kako se skraćeno naziva Služba za imigraciju i naturalizaciju -, proizlaze iz preopsežno definiranih zadataka agencije, tako da dio krivice snose i neki drugi organi vlasti.

"INS je u nekoliko posljednjih godina doživio proširenje svojih zadataka. Od te se agencije traži da učini mnogo različitih stvari, a pritom se za to ne osigurava niti financiranje, niti dodatno osoblje. Mislim da krivica ne leži samo na INS-u; unekoliko krivnju snosi i Kongres, koji nije obraćao pažnju na pitanja imigracije," kazao je.

Od prošlog rujna, međutim, Kongres obraća veću pažnju imigraciji, posebice pitanjima vezanim uz sigurnost zemlje. Zakon, koji su sponzorirali i republikanci i demokrati, a koji je Kongres usvojio, traži od Ministarstva pravosuđa i Državnog tajništva da izdaju putne isprave, - poput, recimo, viza -, koje su strojno čitljive, otporne na prepravljanje, te sadrže biometričke identifikatore.

Ustvari, u postupku su i mnogo drastičniji zakonski prijedlozi. Tako je Zastupnički dom Kongresa jučer odobrio prijedlog zakona prema kojemu bi sadašnja Služba za imigraciju i naturalizaciju bila rasformirana, a zamijenile bi ju dvije nove agencije - jedna za provođenje imigracijskih propisa, a druga za pitanja državljanstva. Taj prijedlog zakona – koji uživa i podršku predsjednika Busha – sada odlazi na raspravu i usvajanje u Senat.

XS
SM
MD
LG