Linkovi

Kada je u pitanju Irak, Washington ne vjeruje Ujedinjenim narodima (19/4/02) - 2002-04-19


Iako su Sjedinjene Države u vojnom smislu i dalje najviše angažirane u Afganistanu, američko Ministarstvo obrane pozorno prati situaciju u Iraku, posebno industriju naoružanja te zemlje. Kako iz Pentagona javlja Alex Belida, američki vojni stručnjaci sumnjaju u sposobnost međunarodnih inspektora Ujedinjenih Naroda, koji će u skoroj budućnosti možda opet, na licu mjesta, pratiti iračku industriju naoružanja.

Pentagon ne očekuje previše od pregovora između Ujedinjenih Naroda i Iraka, o mogućem povratku međunarodnih promatrača u Irak. Promatrači su zaduženi za praćenje iračke vojne industrije koju se optužuje za proizvodnju oružja za masovno uništavanje. Svjetska organizacija želi da se promatrači što prije vrate u Irak, nakon stanke od nekoliko godina, te da konačno utvrde pokušava li Bagdad proizvesti kemijsko, biološko i nuklearno naoružanje.

Rumsfeld: Ključni irački prebjezi

Američki stručnjaci ne sumnjaju da to Irak želi, ali sumnjaju u sposobnost inspektora Ujedinjenih Naroda da utvrde postoji li takav irački program ili ne.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld je nedavno izjavio da su međunarodni inspektori, kada je u pitanju Irak, u posljednjih dvanaest godina, bili prilično neefikasni: "Bili su tamo dugo vremena, dosta su razgledavali, neke stvari su i pronašli. Međutim, sve što su našli bilo je zahvaljujući informacijama sa strane, primjerice od iračkih dužnosnika koji su prebjegli na Zapad."

Nove inspekcije, ako do njih uopće dođe, bit će još teže, tvrdi čelnik Pentagona. Donald Rumsfeld zapravo sumnja da će stranim inspektorima biti dopušten ulaz u Irak: "Nametnuti režim inspekcije bio bi vrlo podroban i izravan, za bilo koju zemlju. Cilj bi bio stvarno pronaći dokaze o iračkom programu proizvodnje naoružanja za masovno uništavanje, koji postoji već godinama.

Ministar Rumsfeld uvjeren je da irački čelnik Sadam Husein pokušava razviti nuklearno oružje, a također želi ojačati već postojeći program proizvodnje biološkog i kemijskog naoružanja.

Jedina opcija - odlazak Sadama Huseina s vlasti

Američke stručnjake pogotovo brine činjenica što je Irak u prošlosti bio spreman iskoristiti svoj biološki arsenal – u ratu s Iranom te u akcijama protiv kurdskih snaga na sjeveru zemlje.

Pentagon se u ovom trenutku ne želi izjašnjavati o tome planiraju li Sjedinjene Države napasti i uništiti iračku vojnu industriju. U ovom se trenutku naglasak stavlja na diplomatski pritisak na Bagdad, uključujući i gospodarske sankcije. Međutim, dugoročno gledano, američki vojni izvori naglašavaju da mora doći do promjena u iračkom vrhu. Sadam Husein, kažu izvori u Penatgonu, mora otići s vlasti. To je – kako se smatra – jedina dobra opcija. Ono što nije dobro jest to što se ne zna tko bi Sadama Huseina zamijenio na predsjedničkom položaju.

Američke su oružane snage do sada iračkoj oporbi pružile izvjestan, ograničen vojni trening – prije svega u pružanju hitne pomoći i logistici, ali ne i u bojnoj obuci.

XS
SM
MD
LG