Linkovi

Mladi sve manje u delinkvenciji (16/4/02) - 2002-04-16


Odrasli se često žale na mlade - njihova glazba od koje puca glava; alkohol i droge; preslobodni odnos prema seksu; tetovaža i deseci naušnica, ovješenih na sve moguće dijelove tijela; nedostatak dobrih radnih navika; česta povezanost s bandama i općenito aklonost prema oružju.

Međutim, odrasli Amerikanci morat će povući neke od tih žalbi - naime, razina mladenačkog kriminala i delinkvencije već desetljećima nije bila tako niska kao, prema upravo objavljenim podacima, 2000.-te godine. U odnosu na 1994. godinu, tijekom 2000.-te, stopa uhićenja za teške fizičke napade smanjila se za 22 posto, za silovanje 25 posto, za pljačku 51 posto. Najveći pad uhićenja bilježi se u slučajevima ubojstava - čak 68 posto manje!

Dodajmo tome da se sve to događalo u vrijeme kada je apsolutni broj mladeži tinejđerske dobi rastao. Upravo taj porast broja mladih još 1995. godine izazivao je mračna predviđanja stručnjaka. Recimo, te je godine, kriminolog James Wilson, sa sveučilišta UCLA, prognozirao da dolazi vrijeme kada će biti "značajno veći broj tinejđera, od kojih će velik broj biti recidivirajućih delinkvenata; ukratko," rezimirao je, " 30 tisuća više mladih nasilnika, ubojica i lopova nego što ih imamo sada." Nevladina organizacija Council on Crime in America u isto je vrijeme predvidio "dolazeću oluju mladenačkog nasilja".

Ako se te prognoze okrenu naglavačke, dobiva se točno ono što pokazuju trenutne brojke - ukupno uzevši, stopa uhićenja u prosjeku je od 1994. do 2000. opala za trećinu. Apsolutnim brojkama - 1994. 3 tisuće 700 mladih bilo je uhićeno zbog ubojstva; šest godina kasnije, bilo ih je uhićeno samo tisuću 200.

Umjesto 30 tisuća novih, za tih je šest godina bilo 50 tisuća manje mladenačkih delinkvenata, među kojima i dvije i pol tisuće eventualnih ubojica. Velik broj ozbiljnih kriminalaca nestao je i uopće nije zamijenjen mladim snagama. Umjesto prognozirane oluje nasilja, kako kažu kriminolozi, vrijeme je sunčano i toplo.

Obrazloženja takvog pada mladenačkog kriminala brojna su i raznolika. Od toga da je velik broj ljudi prešao sa socijalne pomoći u radni odnos, pokazujući tako svojoj djeci da je pošten rasd normalan način života, pa do toga da je jenjala epidemija "cracka", koja je svojedobno uzvitlala val nasilja.

Ono oko čega se većina stručnjaka slaže jest da teške kaznene mjere očito nisu među tim faktorima. Među američkim saveznim državama, Florida ima najdrakonskiji sustav kažnjavanja mladenačkih prijestupnika i kriminalaca, ali, upravo u Floridi je razina mladenačkog kriminala 80 posto viša nego što je prosjek zemlje.

S druge strane kaznenog spektra je Californija, koju se dugo kritiziralo zbog popustljivosti prema mladenačkim delinkventima. Da li zbog toga ili iz nekog drugog razloga, stopa mladenačkog kriminala u toj je saveznoj državi pala, kako kažu kriminolozi, "poput kamena".

Stručnjaci kažu da mlade od kriminala odvodi zdrav način života, - nigdje u Americi tako jak kao u Californiji! U toj je državi, naime, u isto vrijeme opao i broj tinejđerskih trudnoća, opijanja, pušenja i uporabe droga. Dakle, dalo bi se zaključiti, protiv kriminala treba udariti voćem, povrćem i tjelovježbom!

XS
SM
MD
LG