Linkovi

Njujorški plavci uskoro diplomci s Harvarda? (16/4/02) - 2002-04-16


“Christian Science Monitor” piše o naporima njujorške policijske uprave da u svoje redove privuče diplomce najelitnijih američkih sveučilišta. Slavni NYPD ovih dana traži buduće uposlenike na Harvardu, Yaleu i njujorškoj Columbiji. Današnji policijski posao zahtijeva – kažu pristaše ove strategije – sve veću razinu znanja, pogotovo na području kompjutora, pa je logično da policija pokušava angažirati što obrazovanije djelatnike. S druge strane, skeptici ukazuju da početna godišnja primanja njujorškog policajca – koja jedva prelaze 30 tisuća dolara – ne bi pokrila niti jednu godinu studija na nekom od prestižnih američkih sveučilišta.

“New York Times” piše o “dolazećoj revoluciji u načinu ratovanja”. Brzo napredovanje tehnologije dovelo je na bojišnice – piše njujorški dnevnik – senzore, oružje i vozila, koji su potpuno autonomni ili se njima daljinski upravlja. Sljedeći će korak biti uklanjanje vojnika iz najopasnijih ili najdosadnijih zadataka. “New York Times” nudi čitateljima ovakvu viziju budućnosti ratovanja: Bespilotne letjelice i vozila bez vozača vodit će bombardere na daljinsku kontrolu prema ciljevima; bespilotni helikopteri će koordinirati konvoje bez vozača, a podmornice bez posade raščišćavat će mine i lansirati krstareće rakete. Sve bi se ovo, ako bude kako Pentagon planira, moglo dogoditi do 2020. ili čak ranije.

Od tema s domaće scene u jutrošnjem “New York Timesu” izdvajamo napis o sve većem broju hospitaliziranih pacijenata, koji sa sobom u bolnice dovode vlastite medicinske sestre. S obzirom da u većini bolnica nema dovoljno medicinskih sestara, na svakog pacijenta otpada – sve manje brige. Da bi spriječili takva iskustva, mnogi pacijenti angažiraju medicinske sestre iz privatnih kompanija. Dakako, upućeni upozoravaju da angažiranje vlastite medicinske sestre nosi i svoje opasnosti, pogotovo ako ona nije dobro upoznata s bolnicom i procedurama u bolnici. Kao primjer što sve može krenuti po krivu, navodi se slučaj Andya Warhola, koji je umro nakon jednostavnog zahvata uklanjanja žučnih kamenaca, zato jer njegova privatna medicinska sestra nije cijelu noć primijetila da je dobivao daleko više intravenoznih tekućina nego što je bilo propisano.

XS
SM
MD
LG