Linkovi

Obljetnica izraelske neovisnosti (17/4/02) - 2002-04-16


Gradjani Izraela ovaj tjedan slave 44. obljetnicu formiranja svoje neovisne države. Izrael je proglasio neovisnost 14. svibnja 1948. godine. Po židovskom kalendaru, godišnjica pada na 17. travnja.

Stvaranje židovske domovine na prostorima gdje su Židovi živjeli u biblijskim vremenima bio je san tijekom mnogih stoljeća. On je postao i nasušna potreba nakon što je šest milijuna Židova bilo ubijeno u Holokaustu koji je provela nacistička Njemačka tijekom drugog svjetskog rata.

Medjutim, već 1917. godine Britanci su obećali da će osigurati prostor za židovsku domovinu na dijelu srednjeg istoka koji su uzeli od Turske tijekom prvog svjetskog rata. Područje istočno od rijeke Jordan postalo je 1946. godine kraljevina Jordan. Glavna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 29. 11. 1947. godine rezoluciju u kojoj se kaže da manje područje zapadno od rijeke Jordan treba biti podijeljeno u židovsku i arapsku državu.

Kada se Britanija povukla, 14. svibnja 1948. godine, Izrael je proglasio neovisnost. Medjutim, odmah su ga napali njegovi arapski susjedi. Primirje je dogovoreno 1949. godine. Medjutim, rat je ponovno izbio 1956, 1967. te 1973. godine. Krajem sedamdesetih, uz poticaj Sjedinjenih država, Egipat i Izrael su sklopili mir. 1994. godine, Jordan i Izrael su sklopili mirovni sporazum. Sredinom devedesetih, uspostavljen je proces kojem je bio cilj postizanje mira izmedju Izraela i Palestinaca. No, sve do danas, većina arapskih država odbija priznati državu Izrael. Zemljovidi koji se koriste u palestinskim školama uopće nemaju ucrtan Izrael.

Proteklih mjeseci, Izrael je bio žrtva mnogih palestinskih terorističkih napada, uključujući i desetke samoubilačkih bombaških napada. U nastojanju da zaustave terorizam, izraelske snage su ponovno ušle u područja koja su bila predata pod palestinsku kontrolu. Zajedno s drugim državama, Sjedinjene države pozvale su Izrael na povlačenje.

Tijekom proteklih pola stoljeća, Izraelci su izgradili naprednu demokraciju u svojoj domovini. Amerikanci se nadaju da će jednog dana isti slučaj biti i s Palestincima. Sjedinjene države, Ujedinjeni narodi i Izrael podržali su načelo dvije države – Izraela i Palestine – gdje bi dva naroda mogli živjeti jedni uz drugi u miru i sigurnosti. Amerikanci će i dalje podržavati taj cilj.

XS
SM
MD
LG