Linkovi

Hrvatska je dobar partner NATO saveza - kaže Nicholas Burns (12/4/02) - 2002-04-12


Na Fakultetu za međunarodne odnose Sveučilišta Johns Hopkins jučer je govorio ambasador Nicholas Burns, stalni predstavnik Sjedinjenih Država pri Vijeću NATO saveza u Briselu. U izlaganju naslovljenom “Sjedinjene Države i NATO savez na putu k Praškom summitu”, veleposlanik Burns govorio je o nizu pitanja koja zanimaju kandidate za članstvo u NATO-u kao i zemlje poput Hrvatske, kojima službena kandidatura tek predstoji.

Nicholas Burns je rekao da se u odlučivanju o kandidatima za članstvo u NATO savezu postavljaju dva kriterija. U slučaju svake od država treba utvrditi hoće li ona NATO savez osnažiti ili ga oslabiti? Drugo, treba utvrditi je li država-kandidat demokratska zemlja.... Neke od devet država kandidata bit će primljene u članstvo saveza na summitu NATO-a koji se na jesen održava u Pragu. Radi se o zemljama Središnje i Istočne Europe, članicama takozvane Vilniuske skupine. Članica te skupine je odnedavno i Hrvatska. Ona je jedina od članica Vilniuske skupine koja u ovom trenutku nije kandidat za NATO. Veleposlanik Nicholas Burns je rekao da je to zbog toga što Hrvatska još nije prošla kroz posebni program učlanjenja kroz koji su već prošle sve države kandidati.

"Bez obzira na to, Hrvatska ima vrlo dobre kontakte s NATO savezom. Mi te kontakte nazivom intenzivnim dijalogom. Može se reći da postoje vrlo dobri izgledi da bi Hrvatska mogla postupno iz takvog intenzivnog dijaloga prijeći u postupak za prijem novih članica. No, to je stvar godina koje dolaze. Hrvatsko članstvo neće biti razmatrano u Pragu, jer je za to prekasno. NATO će nakon praškog summita možda biti u prilici da poduzme korake koji bi Hrvatsku postavili u red za članstvo," izjavio je Nicholas Burns.

Američki veleposlanik u Vijeću NATO saveza izjavio je da Sjedinjene Države smatraju da je “Hrvatska vrlo važna zemlja te vrlo dobar partner NATO savezu.” Očekujemo još bolje odnose u budućnosti – dodao je gospodin Burns. A mogu li zemlje kandidati za članstvo, ili pak države poput Hrvatske, uopće ojačati NATO savez, ili će ga možda oslabiti? – bilo je pitanje iz publike. Što primjerice NATO savez dobija prijemom država čije vojske još uvijek koriste sovjetsko naoružanje, i koje su znatno slabije od zapadnih vojski? Nicholas Burns je odgovorio da je NATO savez od svog osnivanja bio ne samo obrambeni, vojni savez, već i politička organizacija.

"Razlog za primanje novih članica jest proširivanje zajednice demokratskih država na europskom kontinentu. Proširenjem se žele konsolidirati povijesne promjene koje su se dogodile između 1989 i 1991. godine. Želimo da zemlje koje se nalaze u središnjoj i istočnoj Europi postanu dio euro-atlantskih integracija. To se postiže među ostalim i proširenjem NATO saveza," kaže gospodin Burns.

Zbog toga se ambasador Burns ne slaže s podjelom članica na jake i slabe. “Luksemburg, zemlja od oko pola milijuna stanovnika, sa vrlo malom vojskom, član je NATO saveza od 1949. godine. Mala zemlja poput Islanda za NATO ima kritični značaj”, rekao je Nicholas Burns. Američki je veleposlanik naveo niz primjera vojne specijalizacije oružanih snaga manjih članica NATO saveza. Također je istaknuo pomoć koje su NATO savezu pružile baltičke države, Rumunjska i Bugarska, ali i Albanija i Makedonija – od sudjelovanja u mirovnim misijama pa do pomoći u ratu protiv globalnog terorizma.

"Nikad nismo rekli da je uvjet za članstvo veličina vojske, da trebate imati vojsku poput njemačke ili američke... NATO savez je zajednica država, velikih i malih. Ta se zajednica temelji na zajedničkoj vojnoj sili. Kandidate za članstvo prosuđivat ćemo prema postupcima njihovih vlada - prema njihovoj politici, prema njihovoj predanosti demokraciji, prema tome jesu li napredovale u reformi oružanih snaga. Veličina države, odnosno vojske, nije kriterij za članstvo," kaže Nicholas Burns.

“Uspjeh želimo svima – bez obzira hoće li neka konkretna zemlje postati članica NATO saveza na summitu u Pragu ili ne” – rekao je Nicholas Burns. On je dodao da je “Prag samo početak”, te da je pred euro-atlantskom zajednicom “izvrsna budućnost.”

XS
SM
MD
LG