Linkovi

Izvješće u stanju ljudskih prava u Kini (8/4/02) - 2002-04-10


Prošlog tjedna kineska vlada pustila je na slobodu muškarca za kojeg se vjeruje da je proveo najduže vremena u zatvoru od svih političkih zatvorenika. Tanak Jigme Sangpo, star 76 godina, bio je u zatvoru od 1983. godine zbog toga što je govorio protiv kineske vladavine nad Tibetom. On je pušten na slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja, a trebao je biti u zatvoru do 2011. godine.

Kinesko puštanje na slobodu Tanak Jigme Sangpoa dobra je vijest. Novi koraci, brojni takvi koraci, bili bi dobrodošli. Kako je istaknuto u najnovijem izvješću američkog Državnog tajništva o ljudskim pravima, u kineskim zatvorima i radnim logorima ima još dosta političkih zatvorenika. Kineske komunističke vlasti brze su u obračunavanju s bilo kojim pojedincem ili skupinom – bez obzira je li riječ o vjerskoj, političkoj ili društvenoj – koje vide kao prijetnju. Građani koji pokušavaju izraziti drugačija mišljenja od vladina suočavaju se s represivnim okruženjem.

Kršenja ljudskih prava u Kini uključuju ubojstva bez suđenja, zlostavljanja i nepriličan odnos prema zatvorenicima, iznuđivanje prisilnih priznanja, proizvoljna uhićenja, dugački pritvor bez mogućnosti komuniciranja te nepoštivanje zakonom utvrđenog sudskog postupka. I dalje pristižu izvješća o prisilnim pobačajima i sterilizaciji. Postoje rigorozna ograničenja slobode govora i medija, a kineska vlada pokušava uspostaviti kontrolu nad Internetom i nadzirati ga. Kineska vlada nastavlja elektronsko ometanje programa Glasa Amerike i Radija Slobodna Azija na mandarinskom i tibetanskom jeziku. Sloboda okupljanja, udruživanja i kretanja ozbiljno su ograničene.

U proteklih nekoliko godina broj vjernika naglo je porastao u Kini. Međutim, nastavljaju se temeljna kršenja vjerskih sloboda. Vlada nastavlja s akcijama protiv skupina koje se odbijaju podvrći vladinoj kontroli uključujući protestante, rimo-katolike, muslimane Uighure i tibetanske budiste. Mnogi vjerski čelnici su zatvoreni. Tisuće sljedbenika zabranjenog duhovnog pokreta Falun Gong uhićeno je, a oko dvije stotine njih umrlo je u zatvorima.

Tijekom posjete Kini u veljači predsjednik Bush je istaknuo da je “Kina stoljećima imala tradiciju vjerske tolerancije. Moje su molitve”, kazao je on “da će svi progoni biti prekinuti, da će svi u Kini biti slobodni da se okupljaju i mole Bogu kako žele”. Kao što je rekao predsjednik Bush, poštivanje vjerskih sloboda i drugih prava “vodit će ka snažnijoj i sigurnijoj Kini – Kini koja može iznenaditi i obogatiti svijet”.

XS
SM
MD
LG