Linkovi

Kraj organiziranog kriminala na Balkanu - za najmanje 30 godina! (10/4/02) - 2002-04-10


Područje bivše Jugoslavije jedinstveno je u svijetu po ulozi koju ima kao tranzitna točka medjunarodnog organiziranog kriminala. Takav status jugoistočna Europa je stekla ne samo zbog svog zemljopisnog položaja, nego i zbog razgranatog organiziranog kriminala u zemljama tog područja.Panel o ovoj temi održan je u washingtonskom Institutu Woodrow Wilson.

Raširenost organiziranog kriminala na prostoru negdašnje Jugoslavije je nesporna. Dapače, radi se o problemu za čije će rješavanje biti potrebna cijela jedna generacija – tvrdi direktorica Centra za međunarodni kriminal i korupciju pri Sveučilištu American, Louise Shelly. Taj se problem ne može riješiti samo represivnim mjerama, jer je nužno – ukoliko se želi pridobiti podršku stanovništva – stvoriti zakonsku alternativu funkcijama koje organizirani kriminal u društvu obavlja.

Shelly: Međunarodna dimenzija lokalnog kriminala

Prema riječima Louise Shelly, nezakonite djelatnosti su toliko ukorijenjene da će njihovo potiskivanje biti moguće jedino stvaranjem građanskog, demokratskog društva na tim prostorima. Lokalne kriminalne grupe prodrle su u cijeli niz poslovnih sektora. "Umiješane su u avio-prometu, na tržištu, telekomunikacijama … imate apsolutno slobodnu zonu, jer nema efikasnih službi za zaštitu zakonitosti, a u tim zonama funkcioniraju I operiraju mnoge krminalne grupe.”

Uz tu lokalnu dimenziju, organizirani kriminal u jugoistočnoj Europi ima i međunarodne razmjere. Direktorica centra za medjunarodni kriminal Louise Shelly navodi da su na istom prostoru aktivne i kriminalne mreže iz Rusije, Ukrajine, Moldavije, Rumunjske i drugih zemalja. Oni trguju oružjem, krijumčare najraznovrsniju robu, bave se pranjem novca i trguju ženama.

Grupe s područja bivše Jugoslavije koje su uključene u organizirani kriminal sada spadaju medju najopasnije sudionike medjunarodnog kriminala – tvrdi Louise Shelly. Primjera radi, oni su postali glavni distributeri Ruskinja i Ukrajinki koje se preprodaje za prostituciju u Zapadnoj Europi. Jugoistočna Europa je – kako kaže – dobila središnje mjesto na putu medjunarodnog organiziranog kriminala izmedju Azije i Zapadne Europe.

Corpora: Trokut terorizma, kriminala i održavnih struktura

Analitičar u američkom ministarstvu obrane Christopher Corpora tvrdi da će za iskorijenjivanje organiziranog kriminala u jugoistočnoj Europi biti potrebno najmanje 30 godina. Pri tome je kao primjere spomenuo negdašnji organizirani kriminal u Chicagu i New Yorku, za čije je potpuno eliminiranje trebalo gotovo 50 godina.

Christopher Corpora je upozorio i na opasnost povezanosti organiziranog kriminala i terorizma: "Ja tu asimetričnu opasnost vidim kao trokut u kojem se nalaze otpadničke države, terorističke organizacije i međunarodni organizirani kriminal. U regiji možete jasno vidjeti taj trokut – pogledajte OVK – tu je bilo jasna povezanost s terorističkim aktivnostima i načinom njihovog financiranja putem krijumčarenja droga. Otiđite u Bosnu, pa pogledajte neo-četnički pokret u Republici Srpskoj, pokret koji je i javno umiješan u terorističke akcije i organizirani kriminal.”

Ili, kako je zaključila direktorica Centra za medjunarodni kriminal i korupciju Louise Shelly, transnacioalni organizirani kriminal je bio izvor prihoda za terorističke grupe.

XS
SM
MD
LG