Linkovi

Colin Powell poziva Izrael na povlačenje (8/4/02) - 2002-04-08


Američki državni tajnik Colin Powell kaže da se izraelske postrojbe trebaju momentalno povući sa Zapadne obale.

Nakon sastanka, u Maroku, s kraljem Mohammedom, državni je tajnik upozorio da nastavak izraelske vojne ofenzive izaziva teške trateške probleme.

Maroko je prva postaja hitne misije američkog državnog tajnika, kojoj je cilj zaustavljanje spirale nasilja između Izraela i Palestinaca. Gospodin Powell treba stići u Izrael u petak.

Predsjednik Europske Komisije Romano Prodi poziva Izrael da odmah povuče svoje postrojbe s nedavno ponovo okupiranih palestinskih teritorija kako bi humanitarna pomoć mogla doći do onih kojima je potrebna.

Kako je danas rekao gospodin Prodi, nasilje na Zapadnoj obali vodi ka "ogromnoj humanitarnoj krizi", stoga što je izraelska vojska potpuno blokirala pristup čitavom području, čak i medicinskim i humanitarnim djelatnicima.

Gospodin Prodi je također apelirao na palestinskog čelnika Yassera Arafata i palestinski narod da se "odreknu terorizma", jer on donosi stradanja nevinim civilima.

Irački predsjednik Saddam Hussein najavio je trenutnu obustavu izvoza iračke nafte, koja će trajati 30 dana, odnosno dok se Izrael ne povuče s palestinskih teritorija.

U svom govoru, irački je predsjednik rekao da je obustava usmjerena prvenstveno protiv Sjedinjenih Država i Izraela. On je izrazio nadu da će arapske i islamske države snažno podržati njegov potez.

Drugi najveći proizvođači nafte, s izuzetkom Irana, odbacili su ideju o korištenju nafte kao političkog oružja. Irak izvozi oko 2 milijuna barela nafte dnevno, što je oko 4 posto ukupne svjetske opskrbe.

XS
SM
MD
LG