Linkovi

Američka židovska zajednica odaje počast žrtvama terorističkih napada u Izraelu i na Zapadnoj obali (8/4/02) - 2002-04-08


Izraelsko-palestinski sukob u Sjedinjenim Državama posebno pozorno prate židovska i muslimanska zajednica. Kako iz Fort Lauderdalea na Floridi javlja Michale Bowman, u sinagogama su ovih dana, na kraju proslava Pashe, održane i komemoracije za žrtve srednjeistočnog sukoba.

Suzette Khodouri, koja je u Ameriku došla iz Iraka, krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća, nazoči službi u sinagogi Temlpe Shalom. Vrlo je zabrinuta – u Izraelu žive njezina braća i sestra te brojni nećaci. Gospođa Khodouri kaže da joj je posljednjih tjedana posebno mučno bilo gledati televizijske snimke samoubilačkih bombaških napada: "Na smrt me je strah. Što mislite, da mi je svejedno što će se mojima dogoditi? Ne znate tko će od njih stradati... Neka nas Bog sačuva."

Suzette Khodouri za palestinske samoubojice kaže da su kukavice koji su u stanju napasti jedino civile. No kritizira i izraelsku vladu, za vojni prodor na palestinska područja. Ona smatra da će takve akcije Palestince gurnuti još više prema ekstremizmu, te da se zbog toga začarani krug nasilja nikada neće prekinuti.

Gospođa Khodouri kaže da je, bez obzira na njezinu vjeru u Boga, izgubila svaku nadu da će na Srednjem istoku doći do mira: "Nakon što je prolivena tolika krv, tko može govoriti o pobjedi. Kakva pobjeda? Dobro, imamo državu Izrael, ali pod koju cijenu? Cijena je – naš život, životi naše djece, životi svih..."

Rabin sinagoge Temple Shalom u Fort Lauderdaleu na Floridi je Ivan Wachmann. On je optimističniji od gospođe Khodouri. “Radi se o sveprisutnom sukobu između dobra i zla. Međutim, kao i u svakom ratu, na kraju dobro ipak pobjeđuje zlo”, kaže on.

Gospodin Wachmann dodaje da se niti jedna od strana u sukobu, niti Izrael a niti Palestinci, ne može smatrati isključivo dobrom: "Kao što kaže Biblija, svatko od nas posjeduje potencijal da čini zlo – bez obzira radi li se o Palestincu ili Židovu. To nema veze s time kako se zovete. Jer, ako sukob protumačimo jedino kao ‘Palestinac protiv Izraelca’ – onda mira neće biti nikad. Oni koji se zalažu za mir, govore u ime Boga, i na kraju i pobjeđuju. Oni koji se zalažu za rat, oni će na kraju i izgubiti."

Rabin Wachman je u Sjedinjene Države došao iz Irske. On primjećuje da katoličko-protestantski sukob, koji je stoljećima dominirao Irskom, među američkim Ircima nije toliko prominentan - barem ne toliko koliko je srednjeistočni sukob prisutan među američkim muslimanima i židovima.

Ivan Wachmann kaže da nikoga ne bi trebalo čuditi što židovska zajednica u Sjedinjenim Državama ima vrlo jake veze s Izraelom: "Židovi smatraju da se nešto kao Holokaust nikada više ne smije ponoviti. Jer mi Židovi smo – globalno gledano - stvarno jedna mala zajednica, manjina... Zbog toga mi jedni druge doživljavamo kao obitelj. Kada se tako osjećate, gubitak jedinog brata ili sestre stvarno je užasan događaj."

Zaista, u sinagogi Tample Shalom, kao i stotinama drugih širom Amerike, ovih se dana mnogo molilo za mir na Srednjem istoku. Moglo bi se reći da je intenzitet molitvi bio takav kao da se radilo o izraelskoj sinagogi, a ne o hramu na jugu Floride.

Suzette Khodouri osjeća solidarnost sa svim Židovima, bilo gdje oni živjeli, no drago joj je da je njezina domovina Amerika: "Izrael je moja država, no moja zemlja je Amerika. Tu živim, to je moja zemlja. Ako je Izraelu potrebna pomoć, pomoći ću, no ja sam Amerikanka."

"Jedino što mi preostaje jest da se molim Bogu", kazala je na kraju razgovora Suzette Khodouri.

XS
SM
MD
LG