Linkovi

Američko-hrvatske veze: Sanja Nikčević, teatrolog i stipendist Fulbrightovog programa (7/4/02) - 2002-04-08


Teatrologa Sanju Nikčević zatekli smo u kraćem posjetu Washigtonu, tijekom kojega je imala prilike svoje profesionalno iskustvo iskoristiti na vrlo zanimljiv način.

"Ja sam ovdje u Washingtonu na konferenciji svih Fulbrightovaca. To je velika konferencija i održava se jednom godišnje. Mene su pitali, budući da se bavim teatrom, da li bih ja održala neku predstavu. Ja sam rekla – može i sada ću ja njima ispričati na duhovit način kako čovjek može preživjeti Ameriku. Predstava se zove “Kako sam dobila Fulbrighta i preživjela Ameriku i puna je mojih dogodovština iz Amerike ispričanih na duhovit način,” rekla nam je.

Osmomjesečni boravak gospođe Nikčević u Sjedinjenim Državama posvećen je proučavanju američke drame, kojem – kako kaže – ima posve novi pristup. Prema njenim riječima, Amerikanci se ne bave dovoljno svojom vlastitom dramom i ne bave se njome dovoljno sustavno, već su više zainteresirani za europsku dramu. A što se tiče hrvatske drame, njen je proboj u Sjedinjenim Državama prilično težak – ocjenjuje gospođa Nikčević.

"Dok je sveučilište okrenuto europskoj drami, dotle je teatar okrenut u potpunosti engleskoj drami, recimo Irci su sada jako popularni. No, jako teško ide drama koja nije na engleskom jeziku. Ja se silno trudim da donesem neke hrvatske tekstove i pokažem ih ljudima koji su donekle zainteresirani za postavljanje i nekih tekstova koji nisu engleski. Ja sam čak dovela Miru Gavrana prije dvije godine u jednu od najznačajnijih dramskih kolonija “Eugene O Neill Theatre Center”. To je u Waterfordu u Connecticutu. Mi smo napravili reciprocitet s Hrvatskom. Jedan je Amerikanac postavljen u Motovunu, a ovdje je bio Miro Gavran. To je bilo jako uspješno. Sada nakon toga, za Miru Gavrana zainteresirao se Lark Theatre iz New Yorka. To bi moglo uspjeti, jer je Miro Gavran jedan od rijetkih pisaca koje bi američka publika mogla prihvatiti," smatra ona.

Gospođa Nikčević je, tijekom boravka u Sjedinjenim Državama, primijetila da je američko kazalište prošlo kroz znakovite promjene od terorističkih napada 11. rujna.

"Američko kazalište sada ne govori o ratu, iako politika i država govore o ratu. Umjesto toga, američko kazalište sada se vraća temeljnim vrijednostima i zato je najveći hit u New Yorku sada “Oklahoma”, dakle mjuzikl o tome kako je Amerika velika zemlja, kako mi stojimo jedni uz druge, kako ćemo se mi boriti za jednu ideju. To je nešto što se uvijek događa zemlji kada se nađe u kriznoj situaciji – da se vraća svojim temeljnim vrijednostima i to se sada događa američkom teatru," kazala je.

Na kraju, upitali smo gospođu Nikčević što misli o Fulbrightovom programu, u okviru kojega je došla u Sjedinjene Države.

"Mislim da je to jedan od najboljih ideja koju je Amerika uspjela ostvariti, što se obrazovanja tiče. Žao mi što - kako mi se čini – ima sve manje novaca, jer to velika vrijednost i za Ameriku, jer tako dobija – da tako kažem – svoje diplomate po svijetu, dakle ljude koji su upoznali to zemlju, pa je mogu voljeti, a s druge strane, i za sve druge zemlje, jer je Amerika mjesto informacija, mjesto jednog načina života od kojeg bi se dalo nešto naučiti. Fulbright je program za koji nemam riječi objasniti kako je važan," zaključila je Sanja Nikčević, teatrolog iz Zagreba, koja se nalazi u Sjedinjenim Državama u okviru Fulbrightovog programa međunarodnih akademskih razmjena.

XS
SM
MD
LG