Linkovi

General Motors, Ford i DeimlerChrysler bilježe pad prodaje (3/4/02) - 2002-04-03


Tri najveća američka proizvođača automobila objavili su da im je u ožujku osjetno pala prodaja. Najveći je pad zabilježila korporacija Ford. Zanimljivo je da je krajem prošle godine, odmah nakon nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države, prodaja novih automobila i kamiona bilježila velik rast - bila je naime potaknuta vrlo atraktivnim beskamatnim kreditima. Međutim, automobilska je industriji već tada bila zabrinuta da će u skoroj budućnosti doći do pada broja kupaca.

Glavni urednik časopisa za automobilizam Automotive News Peter Brown objašnjava posljedice ovog trenda u prodaji automobila: "Ako ponudite dobre uvjete, možete navesti ljude da kupe automobil ranije nego što su planirali. Za proizvođače to je dobro jer se mogu riješiti zaliha, a tvornice mogu normalno proizvoditi. Međutim, čovjek koja je sada kupio automobil planirao je to napraviti za tri, ili šest mjeseci. Dakle, ta osoba se neće pojavljivati na tržištu automobila u slijedećih nekoliko godina."

U želji da stimulira kupca nakon rujanskih terorističkih napada, američki proizvođači uveli su program beskamatnih kredita koji je toliko uspješan, kaže gospodin Brown, da je listopad bio mjesec s najviše prodanih automobila u povijesti: "Teško je zamisliti, ali najbolji mjesec prodaje automobila u američkoj povijesti bio je listopad, mjesec nakon terorističkih napada. To je stoga jer je mogućnost kupnje automobila na beskamatni kredit navela mnoge da kupe automobil sada, a ne za godinu dana, kako su planirali."

U odnosu na isti mjesec prošle godine prodaja General Motorsovih automobila u studenome porasla je za 13 posto, a Fordova 4,4 posto. Međutim, prodaja DaimlerChryslera pala je za gotovo šest posto jer je ta kompanija ponudila mogućnost kupnje na beskamatni kredit za manji broj modela.

Što se profita tiče, Peter Brown kaže da je Chrysler izgubio najviše: "Chrysler je bio u lošem položaju. Njihov udio u tržištu je mali i oni su pokušali smanjiti cijenu svojih automobila bez posebnih programa poticaja prodaje kako bi zadržali umjerenu zaradu. Međutim, oni su prvo smanjili cijenu te su zatim bili primorani uvesti i beskamatni kredit - što je dovelo do smanjenja zarade od dvije do tri tisuće dolara po automobilu, u ovisnosti od sklopljenog prodajnog ugovora."

Gospodina Browna pitali smo kakve su posljedice beskamatnih kredita po profitabilnost proizvođača automobila? "To oduzima nekoliko tisuća dolara zarade po vozilu i u mnogim slučajevima kompanije nisu zarađivale mnogo po automobilu, ako su uopće ostvarivale profit. Chryslerov gubitak bit će znatno veći nego što je ta kompanije očekivala, a isto će se dogoditi i sa Fordom."

George Pipas, direktor Odjela analitike prodaje u Fordu priznaje da programi poticanja prodaje poput beskamatnih kredita imaju znatne posljedice po prihod: "Razina zarade je ono što potiče ulaganja u nove proizvode i vitalnost čitave industrije."

General Motors je u najboljem položaju da izdrži smanjenje zarade. Međutim, gospodin Pipas prognozirao je smanjenja prodaje: "U jednom trenutku trebate uzeti u obzir činjenicu da je u listopadu i studenome ostvarena tolika razina prodaje da ćete ostati bez potencijalnih kupaca."

XS
SM
MD
LG